Italský ambasador v Rusku chce zrušení ruského embarga na parmezán

Podle slov italského velvyslance se parmezán na seznamu ocitl díky chybě.

Italský velvyslanec v Rusku Pasquale Terracciano vyzval k nápravě „technické chyby“, která zařadila sýr parmezán na seznam mléčných výrobků, na něž Rusko uvalilo v roce 2014 embargo.

Podle velvyslance se parmezán na seznamu evropských výrobků, na které se vztahují ruské potravinové embargo, z důvodů technické chyb, která by měla být opravena. Terracciano to řekl pro list Forbes.

Podle ambasadora se jedná o chybu, protože italský parmezán nepatří k čerstvým produktům a neobsahuje laktózu. Sýr zraje měsíce.

Žádost o odstranění parmezánu ze seznamu výrobků, na které jsou uvaleny ruské sankce, ale neznamená, že Itálie žádá zrušení protisankcí ze strany Ruska, zdůraznil Terracciano.

Evropská unie a Spojené státy v roce 2014 uvalily proti Rusko sankce v souvislosti s připojením Krymu a vypuknutím bojů na východě Ukrajiny. Rusko reagovalo potravinovými protisankcemi. Mezi potraviny pod embargem patří například ovoce, zelenina, masné a mléčné výrobky, včetně sýrů z Itálie nebo Francie.

Seznam produktů pod embargem byl v minulosti revidován: ze zákazu dovozu do Ruska byli odstraněni mletí hlemýždi, nedospělí pstruzi, ústřice a slávky.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.