Teherán s Pekingem podepsal dohodu o spolupráci

Očekává se, že dohoda obsahuje významné čínské investice do klíčových sektorů íránského průmyslu i vojenskou spolupráci.

Írán a Čína uzavřely dohodu o spolupráci na 25 let. Obě země se nyní ocitají pod sankcemi USA a dohoda má zvýšit jejich bilaterální obchod a vojenskou kooperaci, informovala Al Džazíra.

Dohoda byla podepsána o víkendu v Teheránu ministry zahraničních věcí Íránu a Číny. Čínský ministr Wang I se v Teheránu zastavil na dvoudenní návštěvu v rámci svého turné po Blízkém východě. Jednal zde také s prezidentem Hasanem Rúháním a představitelem íránského ajatolláha Alí Larídžáním.

Podepsaná dohoda se připravovala od roku 2016, kdy Írán navštívil čínský prezident Si Ťin-pching a dohodl mimo jiné desetinásobné (na 600 miliard dolarů) zvýšení dvojstranného obchodu během následujících deseti letech. Detaily dosažené dohody zatím nebyly zveřejněny. Očekává se ale, že dohoda obsahuje například významné čínské investice do klíčových sektorů íránského průmyslu jako jsou energetika a infrastruktura. Vedle toho by se dohoda měla týkat i vojenské spolupráce.

Dohoda o spolupráci nicméně byla předmětem sváru uvnitř Íránu, kde diskuse o cílech a zásluhách rozdělila lidi i politiky, uvedla Al Džazíra. Zastánci dohody tvrdí, že Íránu prospěje, když se obrátí na východ, protože USA a Západ budou zaujímat stále nepřátelštější přístup. Kritici tvrdí, že Írán možná za snahy posílit své vazby s Čínou zaplatí příliš vysokou cenu.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.