Řím – mrtvé město

Za normálních okolností přijíždělo do Říma na Velikonoce asi milion turistů. Tentokrát je město prázdné. Důsledky bezútěšné prázdnoty pociťuje každý: od Vatikánských muzeí po zmrzlinářství.

Téměř každý turista v Římě zavítá do zmrzlinářství Giolitti, které se nachází mezi Pantheonem a Parlamentem. Obvykle se k němu návštěvníci uličkou tlačili, zejména o Velikonocích. Řím je ovšem nyní prázdný.

Odborová federace Assoturismo zastupující společnosti v odvětví cestovního ruchu uvádí kvůli Velikonocům ztrátu na obratu 1,4 miliardy eur. Velikonoce přicházejí po katastrofálním začátku roku: debakl zimní sezóny spálil zhruba 4 miliardy.

„Pokud jde o cestovní ruch v roce 2021, připomíná to rok 2020. Po zrušené lyžařské sezóně a nových červených zónách, jsou Velikonoce další ranou pro cestovní ruch. Druhá vlna se postarala o úbytek turistické spotřeby za 19 miliard eur. To je vážný výpadek pro celou ekonomiku, nejen pro cestovní ruch,“ říká prezident Assoturismo Vittorio Messina.

V Itálii představuje cestovní ruch zhruba 13 % HDP. Část vládní pomoci přišla pozdě a nemůže se vyrovnat ztrátám. Podle Assoturismo má asi 40 000 společností ukončit svoji činnost nebo už skončily. Od začátku koronakrize přišlo v tomto odvětví o zaměstnání 100 000 lidí.

Prázdný Řím

Řím je bez poutníků, bez turistů a na ulici jen pár místních obyvatel. I papež drasticky omezil svůj program nejdůležitějšího svátku křesťanství.

František se vzdal tradičního mytí nohou ve věznicích nebo uprchlických domovech. Stejně jako v předchozím roce, který byl také poznamenán pandemií, není v Koloseu žádný průvod Velkopáteční křížové cesty, kterou často následovaly desítky tisíc lidí. Místo toho papež slaví procesí na Svatopetrském náměstí, které je pro poutníky uzavřeno.

Papež bude také v neděli na velikonoční mši do značné míry sám, požehnání Urbi et Orbibaziliky svatého Petra přichází k věřícím prostřednictvím televize, rozhlasu a online. Vatikán snížil rozpočet na letošní rok o třetinu, snížily se také platy kardinálů a kněží, protože důležité zdroje příjmů, jako jsou Vatikánská muzea, jsou nečinné.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.