Chudé země by měly dostat finanční pomoc na boj s pandemií

Týká se to i vakcinačního programu. Celosvětově připadalo na konci března 86 % očkování na země s vysokými nebo vyššími příjmy.

Skupina dvaceti největších ekonomik (G20) by se v nejbližších dnech měla domluvit na finanční injekci nejchudším zemím v hodnotě 650 miliard dolarů. Částka poskytnutá MMF má těmto zemím pomoci zvládnout pandemii a její ekonomické dopady. Peníze budou čerpány ze „zvláštních práv čerpání“ (SDR). Země, které se potýkají s výpadky platební bilance, mohou svá SDR vyměnit s ostatními členskými zeměmi MMF za běžně obchodované měny, aby tak uspokojily krátkodobé potřeby.

Posílení rezerv Mezinárodního měnového fondu (MMF) by mělo poskytnout dalších 44 miliard dolarů potřebných k očkování 70 % populace zemí s nízkým nebo středním příjmem do konce roku 2022, uvedla nová zpráva Rockefellerovy nadace.

Podle MMF i dalších odborníků se míra očkování a hospodářský rozvoj na celém světě značně liší. Rockefellerova zpráva tvrdí, že bohaté země by mohly přerozdělit svá nová SDR a rychle tak odstranit propast ve financování, což by vedlo k očkování většího počtu lidí po celém světě. Masové očkování má zabránit mutacím viru a dalším ekonomickým problémům.

Podle odhadu Světové banky jenom Afrika potřebuje asi 12 miliard dolarů na vakcíny, aby dosáhla proočkovanosti nutné k zastavení přenosu viru, budou však zapotřebí i další zdroje. Částka, kterou Afrika potřebuje, je skoro stejná jako celková výše oficiálních plateb za obsluhování dluhu, kterou již odložilo 45 nejchudších zemí účastnících se Iniciativy G20 pro pozastavení obsluhy dluhu (DSSI).

Podle Rockefellerovy zprávy proočkovaly ke konci března země s vysokými a vyššími příjmy 86 % všech vyrobených vakcín. Zpráva dále uvedla, že vyspělé ekonomiky by měly usilovat o přerozdělení nejméně 100 miliard dolarů v SDR na financování vakcinačního tažení a dalších opatření potřebných na pomoc chudým zemím a zemím se středními příjmy.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.