„Čínská vakcína Sinovac není příliš účinná,“ připouští Peking

Zatímco vakcína společnosti Pfizer má účinnost 97 %, čínská dosáhla pouze 50,4 %.

Čínské vakcíny „nemají příliš vysokou míru ochrany,“ uvedl na tiskové konferenci v Čcheng-tu Gao Fu, ředitel Čínského centra pro kontrolu a prevenci nemocí. „Nyní formálně zvažujeme, zda pro imunizační proces použít různé vakcíny,“ řekl Gao.

Míra účinnosti vakcíny Sinovac podle brazilských vědců dosáhla 50,4 %. Pfizer má míru pokrytí 97 %. Čína v současnosti neschválila používání zahraničních vakcín v zemi. Aniž by poskytl další podrobnosti o další strategii, která má být přijata, Gao zmínil vakcíny na bázi mRNA, odlišné od těch tradičních vyvinutých v zemi: „Každý musí zvážit výhody, které mohou vakcíny mRNA pro lidstvo přinést,“ řekl Gao. “Musíme věci pečlivě sledovat a neignorovat je jen proto, že již máme různé typy vakcín.“

Sobotní komentáře Gao Fu naznačují, že Čína (a více než 60 zemí, které schválily čínské vakcíny) bude možná muset upravit své distribuční programy. Široká distribuce čínských vakcín znamená, že jakékoli změny by se mohly potenciálně dotknout stovek milionů lidí.

Možné kroky k posílení účinnosti čínských vakcín zahrnují změnu množství podané vakcíny, počtu injekcí, doby mezi injekcemi nebo typu podaných vakcín, řekl Gao.

Minulý měsíc distributor vakcín od čínské společnosti Sinopharm ve Spojených arabských emirátech uvedl, že nabízí třetí dávku navíc ke standardnímu režimu dvou dávek pro „velmi malý počet“ lidí, kteří „na vakcínu opravdu nereagují“.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.