Změna klimatu podporuje teror a násilí

V Mali už léta zuří válka. Zpráva výzkumného ústavu SIPRI zkoumala, jakou roli v tom hraje změna klimatu.

Krize v Mali má kořeny v puči v roce 2012 – politické vakuum v důsledku puče bylo zneužito extremisty. Od té doby byly v Mali investovány miliardy dolarů, do destabilizovaných oblastí bylo vysláno tisíce zahraničních i domácích vojáků. Násilí se odtud rozšířilo i do sousedních států, Burkiny Faso a Nigeru (psali jsme zde).

Válka stála dodnes tisíce životů. Mírové jednotky OSN měly zabíjení zastavit. Stále však dochází k útokům.  Ke stabilizaci situace napomáhá Multidimenzionální integrovaná stabilizační mise OSN (MINUSMA – Multidimensional Integrated Stabilization Mission in Mali). Mise se účastní také česká armáda.

Dopad klimatických změn

Ve zprávě SIPRI se uvádí, že „změna klimatu v Mali ovlivnila živobytí založené na přírodních zdrojích a přispěla k oslabení lidské bezpečnosti v souvislosti s konflikty a slabou vládou. Charakter změny klimatu je navíc stále silnějším faktorem, který přetváří sociální, politické a ekonomické kontexty, čímž potenciálně zesiluje místní potíže.“ (Celá zpráva je v angličtině zde).

Mali a ostatní země v oblasti Sahelu jsou klimatickými změnami vážně zasaženy. Zpráva uvádí, že země od 60. let zaznamenává stálý nárůst teplot. Sucha jsou stále častější. Podle globálních klimatických modelů se hodnoty do konce 50. let 20. století zvýší o 1,2 až 3,6 stupně. Na druhou stranu extrémní povětrnostní jevy, jako jsou silné deště, mohou v budoucnu častěji způsobit prudké povodně.

Důsledky těchto klimatických změn postihují především chudší skupiny obyvatel, jejichž obživou je zemědělství a chov zvířat. Ale tam, kde se zmenšuje využitelná půda a vodní zdroje vysychají, jsou v rychle rostoucí populaci nevyhnutelné konflikty.

MINUSMA byla první mírovou misí OSN jejíž mandát vyžadoval „řádné řízení jejího dopadu na životní prostředí“. Bezpečnostní rizika související s klimatem však nejsou v mandátu mise prioritou a misi obecně chybí schopnost je řešit. Ovšem případová studie zdůrazňuje skutečnost, že mírové mise rozmístěné v oblastech vysoce vystavených změně klimatu se musí naučit přizpůsobovat novým výzvám.

Psali jsme:

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.