Velké evropské banky se chtějí postavit americkému „oligopolu“ v platbách

Evropská platební iniciativa má do září navrhnout projekt panevropské platební služby. Jde o posílení strategické konkurence.

Velké evropské banky a procesingové společnosti se spojily ve snaze narušit „oligopol“ amerických platebních systémů a vytvořit jim regionálního konkurenta. O iniciativě informovaly noviny Financial Times.

Bruselská Evropská platební iniciativa by měla do září navrhnout projekt panevropské platební služby, kterou by bylo možné využívat při placení v obchodech a na internetu, pro převody mezi fyzickými osobami nebo k vyzvednutí hotovosti z bankomatu.

Účastníky iniciativy jsou největší banky v Evropě, jejichž prostřednictvím se provádí více než polovina všech plateb, jde například o Deutsche Bank, BNP Paribas, ING, UniCredit a Santander.

Iniciativa má podporu Evropské komise. Smyslem je vytvořit evropského platebního šampiona a postavit se tak společnostem PayPal, Mastercard, Visa, Google a Apple. Účastníci vloží 30 milionů euro do projektu, na kterém pracuje 40 odborníků v oblasti plateb. Nový platební systém zatím nemá název ani značku.

První etapa evropského platebního systému by mohla fungovat v roce 2022. Člen správní rady Bundesbanky Burkhard Balz řekl, že německá centrální banka iniciativu podporuje, protože systém „posílí a bude stimulovat strategickou konkurenci platebního trhu Evropské unie a dá spotřebiteli možnost volby“.

V Evropě se karetní platební transakce realizují z 80 % prostřednictvím amerických společností (Visa a Mastercard). Jejich dominantní postavení může zhoršit postavení spotřebitelů i obchodníků.

Evropské banky se v minulosti už o něco podobného pokusily v roce 2011. Projekt Monnet ale skončil neúspěchem, mimo jiné mu chyběla politická podpora. Společnost Evropská platební iniciativa začala pracovat před devíti měsíci. Na podzim se bude rozhodovat, zda se myšlenka začne realizovat a přivádět v život. V takovém případě budou potřeba další investice do projektu v rozsahu několika miliard euro.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.