Vyšla kniha zvláštního zpravodaje OSN: „Případ Juliana Assange: Historie pronásledování“

Podle nové knihy je záměrné pomlouvání, izolování a ponižování Assange vzkazem pro všechny, kteří by se někdy pokusili odhalit špinavá státní tajemství.

Zvláštní zpravodaj OSN Nils Melzer, který vyšetřuje případy možného porušení lidských práv a případy mučení po celém světě, vydal letos v dubnu v mnichovském nakladatelství Piper Verlag po dvou letech šetření třaskavou audioknihu „Případ Juliana Assange“, v níž shrnuje sadu nepříjemných důkazů.

Vyjadřuje se velmi kriticky k léta trvajícímu počínání úřadů a vlád: případ podle něj „odhaluje fundamentální systémové selhání, které hrubě podkopává integritu našich demokratických institucí a právního státu“. Melzerovi je jasné jedno: Julian Assange je po celou dobu záměrně pomlouván, uvržen do izolace, ponižován a je mu nepokrytě vyhrožováno. Cílem těchto útoku je odradit každého, kdo chce odhalit špinavá státní tajemství.

Audiokniha shrnuje celý Assangův příběh od počátku. V roce 2010 zveřejnila WikiLeaks největší únik ve vojenské historii USA – válečný deník z Afghánistánu spolu s důkazy o válečných zločinech a mučení. Krátce nato Švédsko začne podezřívat a vyšetřovat zakladatele Wikileaks Juliana Assange ze znásilnění; USA vyšetřují tajně. Po letech azylového velvyslanectví, po zvolení nového prezidenta, jej Ekvádor v roce 2019 předal britské policii. USA okamžitě požadují jeho vydání za špionáž a hackerství a hrozí mu 175 let vězení.

Kniha zatím vyšla jen v němčině, nebyla přeložena do jiných jazyků.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.