Pokrok v novém Paktu pro migraci a azyl je velmi pomalý

Poslední jednání ministrů zemí EU a regionu severní a západní Afriky o novém paktu přineslo jen malý posun.

Evropská komisařka pro vnitřní věci Ylva Johanssonová minulý týden uznala, že pokrok v novém Paktu pro migraci a azyl, který v září 2020 navrhla Evropská komise, je „pomalý“.

Johanssonová to sdělila na tiskové konferenci po jednání ministrů o migrační politice a správě hranic. Akce byla součástí portugalského předsednictví Rady Evropské unie.

Eurokomisařka po úterním jednání řekla: „Děláme pokrok, ale musím uznat, že je pomalý.“ Úterní debaty se účastnilo celkem 15 ministrů členských zemí EU a také ministři zemí z regionů severní a západní Afriky (konkrétně: Egypt, Libye, Tunisko, Alžírsko, Maroko, Mauritánie, Senegal a Niger).

Johanssonová dále řekla, že pokroku v jednání je sice dosahováno a nedošlo k zablokování jednání o tomto tématu, ale je to podle jejích slov „pomalá cesta“.

Evropská komise nedávno předložila návrh nové strategie EU pro dobrovolné návraty a reintegraci. Její návrh v této oblasti také posiluje úlohu agentury Frontex, která odpovídá za vnější hranice EU.

Portugalský ministr vnitra Eduardo Cabrita po jednání sdělil, že nový pakt o migraci „je jedním z nejsložitějších bodů evropské agendy“. Portugalské předsednictví se soustředilo na sbližování postojů členských zemí v rámci rovnováhy mezi správou vnějších hranic Evropské unie a „solidaritou se zeměmi pod větším tlakem“.

Johanssonová ještě zdůraznila, že pro záchranu životů lidí, kteří se snaží dostat do Evropy, je nutné se snažit především těmto cestám zabránit. Od začátku roku zemřelo ve Středozemním moři téměř 500 lidí.

„Shodli jsme se na potřebě podporovat mechanismy legální migrace“ a na „artikulovaném úsilí“ v boji proti sítím obchodu s lidmi, dodal portugalský ministr vnitra Cabrita. Účastníci setkání jsou podle Cabritových slov také „odhodláni upřednostnit spolupráci mezi EU a Afrikou“.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.