Řediteli WHO bude radit jedenáct žen

Světová zdravotnická organizace povolala jedenáct předních osobností z oblastí ekonomiky, zdraví a rozvoje z celého světa jako první členy rady, která se bude věnovat ekonomickým aspektům iniciativy „Zdraví pro všechny“.

„Pandemie ukázala důsledky chronického podfinancování veřejného zdraví. Ale nepotřebujeme jen další investice; musíme také přehodnotit, jak si vážíme zdraví,“ řekl generální ředitel WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Radě Světové zdravotnické organizace se zaměřením na ekonomiku a zdraví pro všechny (WHO Council on the Economics of Health For All) bude předsedat profesorka Mariana Mazzucatová.

Úlohou rady je poskytovat nezávislé poradenství generálnímu řediteli a WHO při řešení vzájemně souvisejících zdravotních a ekonomických výzev a zmapovat cestu vpřed, která podporuje komunity a země při budování zdravých společností. Za tímto účelem poskytne rada doporučení pro nový přístup k formování ekonomiky, která podporuje zdraví pro všechny jako celkový cíl.

Kromě profesorky Mariany Mazzucatové jsou členkami rady Senait Fissehaová, Jayati Ghoshová, Vanessa Huangová, Stephanie Keltonová, Ilona Kickbuschová, Linah Kelebogile Mohohlová, dr. Zélia Maria Profeta da Luz, Kate Raworthová (proslula svojí „Ekonomií koblihy“, podrobněji v češtině zde) a Dame Marilyn Waringová. Mohou být jmenováni další členové. Dr. Vera Songweová se připojí jako speciální host.

Mazzucatová, zakládající ředitelka UCL Institutu pro inovace a veřejné účely (Institute for Innovation and Public Purpose), uvedla: „Pandemie COVID-19 vrhla jasné světlo na velký nedostatek kapacit a sladění základních sektorů ve společnosti v tom, jak reagují na vzájemně propojené zdravotní a ekonomické výzvy, kterým lidé v každodenním životě čelí. Vládní kapacity pro ochranu veřejného zdraví a pro ochranu a podporu ekonomik vyžadují provázané strategie, investice a politické závazky. Zdraví pro všechny musí být jádrem vládních investičních a inovačních rozhodnutí a musí být řízeno s ohledem na společné dobro.“

Rada nastartuje rozsáhlý proces shromažďování poznatků a vypracování akčních plánů a postupů zaměřených do budoucnosti založených na příkladech z reálného světa a poznatcích získaných z pandemie.

Mazzucatová napsala mimo jiné knihu „Value of Everything“ (Hodnota všeho) a pro Washington Post uvedla, že zdravotnictví musí být středem komplexní hospodářské politiky, zejména pokud jde o zotavení se z globální zdravotní krize. „Mít politiku zaměřenou na cíl se velmi liší od pouhého tříštění finančních prostředků tu a tam do malých společností nebo konkrétních odvětví.“

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.