Pandemii se dalo zabránit

První velké hodnocení připravenosti a reakce na pandemii ukazuje na to, že v lednu a únoru 2020 došlo k zásadním chybám v reakci na šíření nemoci Covid-19.

Velký díl selhání v připravenosti i reakci vedly k ničivé pandemii koronaviru, zjistilo první velké hodnocení reakce světa na pandemii nemoci Covid-19.

Nezávislý panel pro připravenost na pandemii a reakci ve středu upozornil na zásadní chyby, ke kterým došlo v lednu a únoru 2020. Zpráva uvádí, že reakce na varování z Číny z prosince 2019 byla pomalá. Mnohé země se v únoru držely hesla „počkáme, uvidíme“, což vedlo k tomu, že pak pandemii nemohly zvládnout.

Podle slov spolupředsedkyně komise a bývalé liberijské prezidentky Ellen Johnsonové Sirleafové se situaci, ve které jsme dnes, dalo předejít.  Sirleafová řekla, že na vině je také neschopnost poučit se z minulosti. Většina zemí světa „prostě nebyla na pandemii připravena“, dodala.

Terčem kritiky panelu se stal také Mezinárodní zdravotní řád, který stanovuje, jak mají země reagovat v oblasti veřejného zdraví. Podle Sirleafové tento řád spíše omezuje rychlé jednání. Helen Clarková, druhá spolupředsedkyně panelu a bývalá premiérka Nového Zélandu, byla ještě tvrdší, když řekla, že tyto předpisy „brání a nepomáhají“ Mezinárodní zdravotnické organizaci v její práci a že neumožňují preventivní přístup.

Fungování Mezinárodního zdravotního řádu nyní posuzuje samostatná hodnotící komise. Clarková však uvedla, že i podle současného systému mohla být do 22. ledna vyhlášena naléhavá situace v oblasti veřejného zdraví mezinárodního významu. WHO učinila toto prohlášení teprve 30. ledna 2020.

Únor 2020 vidí zpráva panelu jako dobu „ztracených příležitostí“. Některé země čekaly, až se zaplní nemocnice a jednotky intenzivní péče, než podnikly kroky proti postupující infekci. V té době bylo na odvrácení pandemie podle Clarkové „příliš pozdě“.

Dalším problémem byl podle zprávy „nedostatek globálního vedení a koordinace“, kdy multilaterální systém oslabují „geopolitická napětí a nacionalismus“.

Zpráva panelu přinesla také řadu naléhavých doporučení. Například aby země s vysokými příjmy přijaly závazek na poskytnutí miliardy vakcín pro země, které stále čekají na očkování v programu COVAX. Panel také požaduje odstranění licencí týkajících se očkování, které umožní širokou výrobu vakcín.

Panel doporučil vytvoření Rady pro globální ohrožení zdraví pod vedením hlav států a vlád, která by zajistila zachování politických závazků týkajících se připravenosti na pandemii mezi mimořádnými událostmi. WHO je podle jeho hodnocení málo výkonná a nedostatečně financovaná. Poplatky členských zemí se musí zvýšit na dvě třetiny základního rozpočtu WHO programu, uvedla mimo jiné zpráva.

 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.