Je ještě příliš brzy uvažovat o druhém evropském plánu obnovy, zní z Evropské komise

Podle místopředsedkyně Evropské komise ještě není jasné, zda EU vůbec bude potřebovat další plán pro obnovu hospodářství. Dohody s farmaceutickými firmami měly být „transparentnější“.

„Je příliš brzy na to uvažovat“ o druhém pandemickém plánu obnovy, řekla výkonná místopředsedkyně Evropské komise Margrethe Vestagerová francouzskému deníku Les Echos v pondělním rozhovoru, o kterém informuje Politico.

Vestagerová odmítla diskuse o novém plánu obnovy vzhledem k tomu, že není jisté, zda vůbec bude potřeba. Eurokomisařka tak reagovala na otázku, která se týkala post-pandemického plánu amerického prezidenta Joe Bidena, který počítá s investicemi v hodnotě 1,9 bilionu dolarů. Vestergerová dodala: „Mimochodem, cílem není utratit co největší částku peněz, ale dosáhnout co nejlepších výsledků.“ Evropský plán obnovy počítá s výdaji v hodnotě 750 miliard euro.

Vestagerová také vysvětlila, v čem spočívá odmítavý postoj EU k vzdání se patentových práv na vakcíny proti nemoci Covid-19, které navrhuje Biden. Podle eurokomisařky problém nespočívá v uvolnění patentů, ale ve zvýšení výrobních kapacit k urychlení očkování. Jak dále řekla: „(Je) jednodušší vyjednávat s hrstkou hráčů, kteří vlastní patentová práva, než je nechat zpřístupnit všem, aniž by se někdo cítil skutečně zodpovědný za úroveň výroby“.

„Nebudu se zabývat americkými motivy. Jen poznamenám, že žádnou vakcínu nevyvážejí“, řekla dále v rozhovoru Vestagerová, která také přiznala, že EU se mohla vyhnout mnoha nástrahám, kdyby dohody podepsané s farmaceutickými firmami byly „transparentnější“.

Místopředsedkyně Evropské komise se ještě vyjádřila k snahám prezidenta Bidena o minimální globální daň ve výši 21 procent, který v některých členských zemích čelí odporu. Vestagerová připustila, že „rozhodnutí o zdanění jsou v Evropě stále příliš pomalá. I přes pravidlo jednomyslnosti se však v posledních letech udělalo hodně. Důležitá je hybná síla, která změnu vytváří… Teď, když jsou Spojené státy ambicióznější, jsme schopni pokročit a do léta najít dohodu.“

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.