Jazzové okénko Jana Schneidera: Ako’s Dream, Trio a Ensa El Hem

Průvodce jazzovou hudbou Jana Schneidera nechybí na našich stránkách ani dnes. A pohladí.

Pohlazení v této neurotizující době není nikdy dost. Toto je od japonského „jazzového kmotra“, basisty a skladatele Isao Suzukiho:  Ako’s Dream.

Teď něco pro otrlé freejazzové fandy – magický jazzový valčíček trumpetisty Billa Dixona s názvem Trio v podání jeho tria (kontrabas Don Moore, bicí Paul Cohen) a tenorsaxofonisty Archie Sheppa. Napojte se, liché rytmy předávají energii!

Krásná skladba ve stylu jazzových balad, vyprávějících dlouhé příběhy vynalézavě improvizujícím způsobem – Ensa El Hem. Zpěvák Khaled je hvězda alžírské hudební scény, je to představitel hudby, která spojuje (nepřestanu zmiňovat jeho koncert na vánočně vyzdobeném pódiu). Co mě velmi zaujalo, je celkem nenápadná, avšak nádherně vynalézavá, uměřená, měkká a dynamická basa, připomínající podobně úžasnou hru zakladatele Plastic People Mejly Hlavsy (něco jsem s ním odehrál, a vždy jsem jeho hrou byl uchvácen). Zvláště opakované nástupy baskytary po těch mezihrách tomu dávají vyniknout. Při poslechu této skladby se ve mě vynořila ozvěna čehosi krásného z minulosti, a tak se rád o to podělím.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.