Na Kypru posílila krajní pravice

Předvolební kampaň na Kypru byla poznamenána obviněními z korupce, která se týkala hlavně „zlatých víz“.

V nedělních parlamentních volbách na Kypru si vládnoucí středopravá strana Demokratické shromáždění sice udržela přední místo, přesto skončila s nejhorším volebním výsledkem za posledních čtyřicet let. Dostala jen 27,8 % oproti 30,7 % v roce 2016.

Z voleb vyšla oslabena také hlavní opoziční politická síla, kterou je komunistická strana Akel, která dostala 22,3 % hlasů ve srovnání s 25,7 % před čtyřmi lety. Centristická strana Diko skončila třetí s 11,3 % hlasů, což také představuje ztrátu (v roce 2016 měla 14,5 % podporu).

Výsledky odrážejí nespokojenost voličů kvůli korupčním skandálům, které přispěly k politickému posílení krajně pravicové strany Elam, která se dostala na čtvrté místo s 6,8 %. Od roku 2016 tak strana zdvojnásobila svou voličskou podporu. Za ní se umístila socialistická strana Edek s 6,7 %, centristická Demokratická fronta skončila na šestém a Zelení na sedmém místě.

Předvolební kampaň na Kypru poznamenala obvinění z korupce, která většinou souvisela se „zlatými vízy“, systémem, který umožňoval získat kyperské vízum za investice do kyperské ekonomiky. Kyperská vláda tento systém minulý rok v listopadu pozastavila. Kauza vedla k rezignaci bývalého předsedy strany Demokratické shromáždění.

V kyperském politickém systému nebude mít výsledek voleb vliv na složení vlády, které určuje exekutiva, je ale považován za test popularity administrativy před prezidentskými volbami v roce 2023. Současný prezident Nicos Anastasiades vykonává své druhé (pětileté) funkční období a již dříve řekl, že potřetí kandidovat nebude.

Nedělní výsledky prezidentovi zřejmě stíží schvalování zákonů, neboť Demokratické shromáždění bude mít o jednoho poslance méně, kdežto menší strany získaly křesel více (parlament Kypru má 56 členů). Hledání podpory v roztříštěném parlamentu bude podle odhadů komplikované.

Kyperská strana Elam je odnoží řecké neonacistické strany Zlatý úsvit. Předáci Zlatého úsvitu byli v uplynulém roce v Řecku odsouzeni k několika letům vězení za vedení zločinecké organizace. Kyperské odnoži se podařilo přebrat voliče Demokratickému shromáždění, neboť dokázala příliš se neztotožnit se Zlatým úsvitem.

Otázka znovusjednocení Kypru nebyla hlavním tématem letošní předvolební kampaně. Nedávná jednání mezi představiteli obou částí rozděleného ostrova totiž nenašla společný základ pro obnovení formálních rozhovoru o urovnání.

Psali jsme:

 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.