Závody ve zbrojení se zapojením umělé inteligence již probíhají

Svět vstupuje do nové éry válčení, v níž hraje hlavní roli umělá inteligence. Bez dostatečné kontroly by však umělá inteligence mohla být nebezpečná.

Závody ve zbrojení v oblasti umělé inteligence (AI – Artificial Intelligence) jsou již v plném proudu. Tak zní ostré varování německého ministra zahraničí Heiko Maase. „Už jsme uprostřed nich,“ říká v novém dokumentu Deutsche Welle s názvem „The future of modern warfare: How technology is transforming conflict“ (dokument je ke zhlédnutí zde, k dispozici jsou anglické titulky).

„Jde o závod, který zasahuje do vojenského i civilního sektoru,“ říká Amandeep Singh Gill, bývalý předseda skupiny expertů OSN pro autonomní zbraňové systémy.

Nedávná zpráva americké Komise pro bezpečnost umělé inteligence také ukazuje, jak důležité je toto téma pro vlády po celém světě. Hovoří se v něm o „novém paradigmatu války“, v němž proti sobě stojí „algoritmy proti algoritmům“. Vyzývá k masivním investicím, „abychom byli vždy inovativnější než potenciální protivníci“.

O umělou inteligenci využitelnou ve vojenském sektoru se samozřejmě zajímají Rusko i Čína.

Smrtící roje dronů

V budoucnu se technologie poháněné umělou inteligencí dostanou do vojenského použití jako roje: mnoho bezpilotních letounů pak bude působit společně jako smrtící celek. „Tímto způsobem můžete například vyřadit systém protivzdušné obrany. Samotný objem a množství bezpilotních letounů by systém zahltily,“ říká Martijn Rasser z think tanku Centrum pro novou americkou bezpečnost (Center for a New American Security). Proto ho nepřekvapuje, „že se o to zajímá mnoho zemí“.

Velké množství vzájemně se ovlivňujících dronů umožňuje představit si vojenské střety tak rychlé a složité, že je lidé nedokážou sledovat. To dále podporuje dynamiku závodů ve zbrojení. Jak se domnívá Ulrike Frankeová z Evropské Rady pro zahraniční vztahy, „je možné, že některé bezpilotní letouny budou muset přijmout určitý stupeň autonomie, přinejmenším v obraně. Lidé by se totiž s autonomními útoky nedokázali vypořádat tak rychle.“

Faktor rychlosti je rozhodující a mohl by dokonce vést k válkám, které jako by vypukly z ničeho nic, kdy na sebe autonomní systémy vzájemně reagují ve spirále eskalace. „V technickém světě mluvíme o blitzkriegu,“ říká Frankeová, „o náhodném vojenském konfliktu, který jste nechtěli“.

Psali jsme:

 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.