Co přinesl summit lídrů G7?

Malebné scenérie, mnoho témat a nejasná předsevzetí: To je to, co zbylo ze summitu G7 v Cornwallu. USA se vrátily k jednacímu stolu, ale to samo o sobě nevyřeší problémy s klimatem ani s Čínou.

Multilateralismus je opět možný. S Joem Bidenem je v Bílém domě prezident USA, který podporuje pařížskou dohodu o klimatu, prosazuje reformu Světové zdravotnické organizace a chce definovat společnou politiku G7 vůči Číně, tvrdí v článku pro Tagesschau dopisovatel Christoph Prössl.

Sama kancléřka Merkelová to na své tiskové konferenci vystihla ve zkratce: „Zvolení Joea Bidena prezidentem neznamená, že svět už nemá žádné problémy. Na řešení těchto problémů však můžeme pracovat s novým elánem.“

V rámci boje proti pandemii se hlavy států a vlád dohodly na systému včasného varování. Data z celého světa mají být sdružena, aby bylo možné rychle analyzovat hrozby a rychleji vyvíjet vakcíny a testovací kapacity.

Protiváha Číně, kritika Ruska

Hlavy států a vlád se rovněž rozhodly zahájit investiční program pro rozvíjející se a rozvojové země. Cílem je čelit globálním investicím Číny, které často podléhají přísným podmínkám a mají geopolitický cíl. Předsevzetí jsou však vágní a zatím nepříliš konkrétní.

Pokud jde o Rusko, tak se v závěrečném prohlášení představitelů G7 dočteme, že „mají zájem na stabilních a předvídatelných vztazích, a budou pokračovat ve spolupráci tam, kde existují oblasti společného zájmu“. Také vyzývají Rusko, aby „zastavilo své destabilizující chování a škodlivé aktivity, včetně zasahování do demokratických systémů jiných zemí, a aby plnilo své mezinárodní závazky a povinnosti v oblasti lidských práv“.

V případě Ukrajiny vyjadřují „podporu nezávislosti, svrchovanosti a územní celistvosti Ukrajiny v rámci jejích mezinárodně uznaných hranic“. Vybízejí Rusko, „aby zmírnilo napětí a jednalo v souladu se svými mezinárodními závazky a stáhlo ruské vojenské jednotky a materiál na východní hranici Ukrajiny a na Krymském poloostrově“.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.