Do Athén dorazila „ta paní s penězi“

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová se vydala na cesty a osobně rozděluje oznámení pro fond obnovy.

Dvě evropská hlavní města denně se dají zvládnout a tak Ursula von der Leyenová od středy cestuje. Její zavazadla netvoří kufříky s penězi, ale má několik pěkně tlustých složek – jen dokument pro Německo má asi 700 stran a zpráva pro Atény 2000 stran. Hodnota tohoto papíru se pohybuje v miliardách eur. Od tohoto týdne totiž Evropská komise v Bruselu převádí první splátky z tzv. fondu obnovy, tedy finančního balíčku v celkovém objemu 750 miliard eur, kterým mají členské státy vyrovnat hospodářské a sociální škody způsobené pandemií.

312,5 miliard eur bude převedeno jako dotace, které se nemusí vracet. Dalších 360 miliard lze čerpat jako půjčky za výhodné úrokové sazby. Zbytek je vyhrazen na doplňkové programy. Předsedkyně má nyní v kufříku verze národních plánů obnovy, které schválila její sněmovna a které mělo 27 vlád předložit do konce dubna. Čtyři z nich jsou stále nevyřízené.

Nejvíce peněz „darem“ dostává Španělsko, a to přibližně 69,5 miliard eur. Následují Itálie (68,9 mld.) a Francie (39,4 mld.) a Německo, které může očekávat 25,6 mld. z dotací.

Evropská komise hodnotí řecké plány pozitivně

Jedná se o důležitý krok k vyplacení 17,8 miliardy eur v grantech a 12,7 miliardy eur v půjčkách v rámci nástroje pro obnovu a odolnost (RRF – Recovery and Resilience Facility) v období 2021–2026. Toto financování podpoří provádění zásadních investičních a reformních opatření uvedených v řeckém plánu. Bude hrát klíčovou roli v tom, aby Řecko mohlo z pandemie vyjít silnější.

Peníze půjdou na zelenou a digitální tranzici

38 % celkových prostředků přidělených Řecku je určeno na opatření na podporu cílů v oblasti klimatu. Patří sem investice do modernizace elektrické sítě a posílení režimu podpory výrobců energie z obnovitelných zdrojů. Také má být zvýšena odolnost městských oblastí vůči změně klimatu. Mezi další opatření patří podpora národního programu zalesňování a komplexní strategie na posílení systémů civilní ochrany a řízení katastrof.

Opatření na podporu digitalizace Řecka zahrnují investice do digitální infrastruktury (sítě 5G a optické sítě) a širší digitalizaci veřejné správy a podniků. Také mají být zlepšeny digitální dovednosti na všech úrovních, a to v rámci vzdělávacího systému a prostřednictvím specializovaných školení pro všechny věkové skupiny.

Reforma vzdělávání a rekvalifikační programy

2,3 miliardy eur jsou určeny na reformu systému vzdělávání, na odbornou přípravu a celoživotní učení v kombinaci s investicemi do programů zvyšování kvalifikace a rekvalifikace, které se týkají celé pracovní síly. Cílem těchto opatření je vybavit lidi vysoce kvalitními a pro trh práce relevantními dovednostmi.

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.