Londýn: Severoirský protokol musí být „napraven“

Londýnská vláda dala znovu najevo, že současná podoba protokolu je „neudržitelná“ a musí být změněna.

Severoirský protokol dohody o brexitu musí být „napraven“, aby přežil hlasování v Severoirském shromáždění, které se má konat nejpozději v roce 2024, varoval britský ministr pro Severní Irsko.

Brandon Lewis ve středu 23. června řekl poslancům, že protokol, jenž je klíčovou částí dohody o brexitu, není „udržitelný“ způsobem, který předpokládá Evropská komise. Severoirský protokol mimo jiné zavedl kontroly zboží proudícího z Velké Británie do Severního Irska. Londýn tvrdí, že narušuje „integritu britského jednotného trhu“.

Bez změny by protokol nemusel získat podporu zákonodárců Severního Irska při hlasování o souhlasu, které by se mělo uskutečnit nejpozději v prosinci 2024, varoval Lewis.

„V tuto chvíli je velmi sporné, zda bude ve svém současném formátu udržitelná,“ řekl Lewis při slyšení výboru pro záležitosti Severního Irska v Dolní sněmovně britského parlamentu na adresu dohody. Lewis dále řekl, že musí dojít k nápravě, která je podle něj v zájmu všech.  Britský ministr dále dodal, že ke změnám dojít musí, protože současný status quo není udržitelným řešením, dohoda činí potíže firmám i občanům v Severním Irsku.

Slyšení se konalo krátce poté, co odstupující předseda severoirské Demokratické unionistické strany (DUP) Edwin Poots prohlásil, že od Londýna dostal osobní ujištění, že se o změnu Severoirského protokolu zasadí.

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.