Toxické dědictví druhé světové války

V Německu je stále nejméně 200 míst, kde je podezření na výskyt chemických bojových látek. Kde se tam vzaly? Je to neblahé válečné dědictví.

Chemické bojové látky vynalezené k zabíjení byly nešetrně zlikvidovány poté, co Německo prohrálo dvě světové války. Na mnoha místech jsou stále zakopány nebo jsou pod vodou a staly se časovanou bombou pro veřejné zdraví, jak ukazuje filmový dokument Deutsche Welle.

Během 100 let od konce první světové války se politici většinou snažili toto smrtící dědictví udržet mimo dohled, protože jeho likvidace by stála miliardy. Odborníci se však shodují na tom, že pokud tento problém nebudeme řešit nyní, bude stále nebezpečnější a bude sužovat i budoucí generace.

Během první a druhé světové války bylo Německo jedním z největších světových výrobců chemických zbraní. Látky jako tabun, sarin, fosgen, difenylchloroarsinyperit se vyráběly ve velkém množství. Cílem bylo zabít nebo demoralizovat nepřítele mimořádně krutým způsobem. Po skončení válek měly být chemické látky i továrny a distribuční zařízení co nejrychleji zničeny. Na mnoha místech chaotické následky války způsobily, že likvidace často nebyla písemně zaznamenána ani zdokumentována fotografiemi.

Jedním z nejznepokojivějších míst je rybník Dethlinger u Munsteru na Lüneburském vřesovišti. Po druhé světové válce sem britské okupační jednotky i německé úřady nevybíravě naházely vše, co našly v blízkosti místní továrny na chemické zbraně a dalších skladů. Množství chemických zbraní, které se zde nachází, není dodnes známo, ale je jisté, že jde o tisíce kusů. Téměř nic nebylo zdokumentováno a později byl rybník jednoduše zasypán.

O míře nebezpečí, které představují chemické zbraně v Německu, svědčí i Berlín. Ve čtvrti Haselhorst plánuje velká realitní společnost výstavbu bytových domů. Společnost nechala půdu běžně prozkoumat. Vyšlo najevo, že celá oblast je kontaminována vysoce toxickým arzenem. Byl vyroben během druhé světové války pro případné použití na frontě.

Aktualizace článku: Omylem jsme zaměnili v původním článku jméno městečka Munster za Münster. Správně je Munster. Děkujeme za upozornění.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.