Nejsme účelový slepenec, jde nám o nezadluženou budoucnost, láká voliče koalice Spolu

Andrea Cerqueirová pokračuje ve své sérii reportáží o zahájení volebních kampaní politických stran volební koalicí Spolu.

Spolu. Pod takovým názvem jde do voleb koalice ODS, KDU-ČSL a TOP 09. Oslovit má pravicové a středopravicové voliče, kteří už nechtějí vládu ANO a ČSSD pod vedením Andreje Babiše. Koalice nejenže kritizuje Babišovu osobu, ale i politiku vlády, kterou považuje za rozhazovačnou. Nabízí podle svých slov nezadluženou a slušnou budoucnost.

„Nejsme účelový slepenec, jasně nás spojují společné hodnoty a vize budoucnosti,“ řekl při zahájení kampaně v Brně lídr koalice a kandidát na premiéra Petr Fiala (ODS), který stojí v čele Jihomoravské kandidátky. S tím, že koalice usiluje o ekonomicky zdatnou a vzdělanou Českou republiku, která investuje do inovací a do výzkumu. Zajímá ji fungující stát, životní prostředí, chce dát do pořádku rozpočet. Fiala uvedl, že koalice se dokáže dohodnout, že vláda má konat ve prospěch občanů, nikoli svých zájmů. „Garantujeme, že Česká republika nebude nikdy na prodej,“ slíbil. Česko má podle Spolu zůstat součástí demokratického Západu, patří do EU a NATO. Koalice se vymezuje vůči Rusku a některým jiným východním režimům.

Od Aše až po Starý Hrozenkov

Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová, která vede pražskou kandidátku, uvedla, že Spolu nabízí kvalitní kandidáty od Aše až po Starý Hrozenkov. Poděkovala všem, kteří se podíleli na zdolání pandemie, ocenila ženy, které v té době musely s ještě větším nasazením zvládnout práci, péči o děti i další povinnosti. Pro ženy-matky je podle jejích slov důležité, aby jim stát nabídl možnost vše skloubit jednodušeji. Koalice proto podporuje zachování dětských skupin či rozvoj terénních služeb. „Už nikdy nesmíme dopustit, aby školy zůstaly zavřené, děti musí zůstat ve školách, vzdělání je to nejdůležitější, co jim můžeme poskytnout,“ řekla. Důležitější než biflování a memorování je podle jejích slov porozumění. Pekarová Adamová slíbila „zkrocení deficitů“, koalice chce „zeštíhlovat stát“, přičemž začít chce u státní správy.

Poctivou správu a jasnou vizi

„Naše země potřebuje zodpovědnou poctivou správu a jasnou vizi,“ uvedl předseda KDU-ČSL Marian Jurečka. Poukázal na vedení brněnské radnice, které podle jeho slov umí řešit jak očkování, tak boj se suchem. Chce se umět dívat do očí nejen voličům, ale i svým dětem. Říjnové volby označil za jedny z nejdůležitějších za posledních třicet let. „Pro naši koalici jsou důležitá čtyři S – svoboda, spravedlnost, solidarita a subsidiarita,“ řekl. S tím, že je třeba vědět, kde končí svoboda jednoho a začíná druhého. Je třeba žít spravedlnost, která umí měřit stejným metrem, bránit nerovnostem a neprávu. Solidarita, která se umí žít v rodinách, a když si tam navzájem pomoci nemohou, má nastoupit stát. Subsidiaritu si představuje tak, že veřejnost bude participovat jak na politice obcí či krajů, tak i státu.

Mladí, staří, komunální i celostátní politici

Jurečka dodal, že nechce, aby se lidé rozhádali u piva tak, že spolu nebudou mluvit kvůli jinému politickému názoru, aby se kvůli tomu rozpadaly rodiny. „Dívejte se na to, co lidé, kteří kandidují, dělají. Spolu tvoří lidé, kteří to, co říkají, také dělají. Je to důležité pro naši svobodnou, nezadluženou a slušnou budoucnost,“ řekl předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS). Důraz byl při zahájení kampaně kladen na to, že pro celkový úspěch jsou důležití politici mladí, starší, komunální i celostátní. Říjnové volby mimo jiné ukážou, jak moc jsou v tomto strany koalice Spolu silné. Ve trojicích za každý kraj a subjekt zatím, podle svých slov, odzvonili populismu…

Ilustrační foto: Autor -ODS

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.