Zelení v Německu se těší z vyšších příjmů pro stranu

Letošní zářijové volby v Německu jsou otevřené jako už dlouho nebyly a tato skutečnost může vést i ke zvýšené ochotě přispívat stranám.

Podle výpočtů LobbyControl založených na publikacích Spolkového sněmu dostávají zejména Zelení a FDP více velkých darů než ve volební kampani v roce 2017. Podle údajů, které mají TagesschauReuters k dispozici, se objem velkých darů ve výši 50 000 eur a více zvýšil z celkových 4,8 milionů eur před čtyřmi lety na letošních 5,8 milionů eur.

Podle zákona musí být dary stranám ve výši nad 50 000 eur neprodleně nahlášeny správě Spolkového sněmu. Dary ve výši 10 000 až 49 999 eur nemusí být v Německu zveřejněny okamžitě. Strany však musí tyto částky uvádět ve svých zprávách o odpovědnosti, ale děje se tak až s několikaletým zpožděním. Částky do 9999 eur není třeba uvádět vůbec.

Milion pro Zelené

Bitcoinový milionář Moritz Schmidt daroval v dubnu Zeleným 1 milion eur, jak je patrné ze seznamu Bundestagu zde.

Moritz Schmidt zřejmě vděčí za to, že se stal milionářem, svým schopnostem při obchodování s bitcoiny. Když byla tato kryptoměna v roce 2009 uvedena na trh, stál jeden bitcoin pouhých osm centů. V následujících letech se hodnota postupně zvyšovala. V květnu 2013 činila tato hodnota přibližně 68 eur. Od podzimu 2020 zaznamenala tato měna obzvláště rychlý růst hodnoty: zatímco v září stál jeden bitcoin přibližně 9 000 eur, letos v červnu se cena pohybovala kolem 35 000 eur.

Ve volebním roce 2017 získaly strany zastoupené ve Spolkovém sněmu podle údajů LobbyControl na darech celkem více než 90 milionů eur, zatímco ve volebním roce 2013 to bylo 83,1 milionů eur.

Politické strany v Německu jsou financovány především z členských příspěvků, peněz od státu a darů. Poměr darů na celkových příjmech stran činil v roce 2017 dobrých 18 %, i když někdy jsou mezi nimi značné rozdíly: v roce 2017 byl podíl darů u strany FDP 38 %, u AfD 40 %, zatímco SPD a Levicová strana získaly pouze 8,7 %, resp. 8,5 %.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.