Čínské zbrojařské firmy předehnaly ruské

V ratingu sta nejlepších zbrojařských společností časopisu Defence News jsou letos jenom dvě ruské firmy, všímají si ruské noviny.

Americký profilový časopis Defence News zveřejnil nový rating 100 největších vojensko-průmyslových společností světa. Jak informují noviny Vědomosti, na seznam se letos dostaly jenom dvě ruské firmy – koncern Almaz Antej a korporace Taktické raketové zbraně. V roce 2019 se v ratingu Defense News objevily rovněž tyto dvě ruské zbrojařské firmy. Celý rating naleznete zde. Ruská zbrojovka Almaz Antej je na 20. místě, před ní se umístilo celkem 6 čínských firem.

Zdroj blízký koncernu Almaz Antej ale informoval, že firma, která je součástí korporace Rostěch, neposkytla časopisu Defence News požadované informace k ratingu, protože dotazník se ptal na utajované informace. Vědomosti dále uvádějí, že roční obrat celé státní korporace Rostěch dosáhl v roce 2020 17,25 miliard dolarů, což by firmu umístilo na 8. místo nového ratingu.

Noviny Vědomosti si ale všímají hlavně toho, že se čínské zbrojařské firmy umístily v žebříčku na vysokých místech. Ještě před deseti lety v žebříčku zcela chyběly a američtí autoři ratingu přitom mluvili o nespolehlivosti čínských statistik.

V roce 2019 činily celkové příjmy společností čínského obranného průmyslu zahrnuté do ratingu 359 miliard dolarů a hodnota vojenských výrobků pak dosahovala 95 miliard dolarů, což je téměř dvakrát více než veškeré vojenské výdaje v Rusku. V roce 2020 tato čísla činila 350 a 96 miliard dolarů. Obří čínské průmyslové konglomeráty jako je například firma Norinco mají 78% prodeje civilních výrobků, zatímco pro ruský obranný průmyslový komplex má určený jen 30%  cíl, a to do roku 2035, se zvýšením na 50 % v roce 2030.

Rating Defence News dále podle článku ukázal, že pandemie Covid-19 neměla na zbrojařský průmysl tak velké dopady, jak se očekávalo v souvislosti s obavami o výrobu ve složitých odvětvích jako je letectví a se situací ve složitých dodavatelských řetězcích.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.