Dánsko podporuje iniciativu Emirátů a USA týkající se inovací v zemědělství

Klimatická krize podkopává dlouhodobé zemědělské postupy, což je hrozba pro narůstající světovou populaci.

Spojené arabské emiráty a USA s podporou Spojeného království, Brazílie, Dánska, Izraele, Singapuru, Austrálie a Uruguaye oznámily na summitu lídrů o klimatu, který 23. dubna 2021 uspořádal prezident Biden, ustanovení „Zemědělské inovační mise pro klima“ (Agriculture Innovation Mission for Climate). Jejím cílem je v příštích pěti letech zvýšit a urychlit celosvětové inovace v zemědělství, aby se řešila změna klimatu.

Dánský vyslanec pro SAE a Katar Franz-Michael S. Mellbin poukázal na to, že zemědělství je pro svět kriticky důležitým odvětvím a že je zapotřebí více inovací, aby se podařilo úspěšně vybalancovat obtížné propojení mezi změnou klimatu, potravinovou bezpečností a udržitelností.

Rostoucí světová populace je stále více závislá na zranitelné produkci potravin, protože klimatická krize podkopává dlouhodobé zemědělské postupy – hrozí, že toto odvětví poškodí a miliony lidí zůstanou v chudobě. Ke zlepšení potravinové bezpečnosti a podpoře hospodářského růstu jsou naléhavě zapotřebí inovativní technologie a přístupy, které jsou šetrné ke klimatu.

Program AIM for Climate se bude zabývat hlavními výzvami souvisejícími se zemědělským odvětvím a změnou klimatu, včetně emisí, zabezpečení potravin a vody. Toto odvětví je v současnosti zodpovědné za 24 % všech emisí skleníkových plynů a vzhledem k tomu, že světová populace stále roste, mohou inovace v oblasti efektivních a produktivních zemědělských technik snížit dopady tohoto odvětví na životní prostředí, zvýšit dostupnost zdravých potravin a vytvořit nové ekonomické příležitosti, dovednosti a pracovní místa.

Psali jsme:

 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.