Emiráty chtějí stát v čele inovací v zemědělství

Spojené arabské emiráty mají vést nové globální hnutí, které v příštích pěti letech urychlí inovace v zemědělství a transformuje potravinové systémy tak, aby řešily změnu klimatu.

Šejk Mohammed bin Rašíd premiér Spojených arabských emirátů představil Zemědělskou inovační misi pro klima (AIM – Agricultural Innovation Mission) na virtuálním summitu světových představitelů o klimatu, který pořádal americký prezident Joe Biden (psali jsme zde).

„Změna podnebí není dočasným problémem, ale globální výzvou, která zde zůstane. Musíme spojit naše úsilí o ochranu planety pro budoucí generace, nebo riskujeme, že v budoucnu zaplatíme vyšší náklady,“ řekl bin Rašíd.

SAE budou spolu s USA průkopníkem této iniciativy s podporou Velké Británie, Brazílie, Dánska, Izraele, Singapuru, Austrálie a Uruguaye.

S rostoucí populací je ohrožena světová produkce potravin. Horka a změny počasí podkopaly dlouholeté zemědělské postupy a mnoho farmářů přivedly do chudoby. Je nejvyšší čas, aby byly vyvinuty nové technologie, které tomuto odvětví pomohou vyrovnat se se změnou klimatu a jejími dopady. Tady přichází na řadu průkopnické hnutí SAE-USA.

AIM se bude zabývat emisemi, bezpečností potravin a bezpečností vody. Zemědělství je v současné době odpovědné za 24 % všech emisí skleníkových plynů a vzhledem k tomu, že světová populace stále roste, mohou inovace v efektivních a produktivních zemědělských technikách snížit dopady tohoto odvětví na životní prostředí, zpřístupnit zdravé potraviny a vytvořit nové ekonomické příležitosti, dovednosti a zaměstnání.

Emiráty se zaměřují na obnovitelné energie

„Přestože jsou Emiráty jedním z největších vývozců ropy na světě, učinili jsme před 15 lety strategické rozhodnutí investovat do obnovitelné energie a nízkouhlíkových technologií. Dnes provozujeme dvě z největších solárních elektráren na světě a brzy přidáme třetí, která bude ještě větší… Věříme, že obnovitelná energie je odpovědí na budování lepší budoucnosti pro lidstvo,“ uvedl bin Rašíd.

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.