Gruzie, Moldavsko a Ukrajina směřují do EU, prohlásili prezidenti všech tří zemí

Postsovětské republiky prý směřují správným směrem – směrem k Evropě, a to navzdory Rusku.

Prezidenti Gruzie, Moldavska a Ukrajiny v pondělí společně prohlásili svůj závazek evropské budoucnosti, informuje Politico o pondělní konferenci v gruzínském Batumi, která se týkala evropské budoucnosti těchto postsovětských republik. Prezidenti všech tří zemí také odmítli to, co vidí jako snahy Ruska narušit jejich evropské aspirace.

Gruzínská prezidentka Salomé Zurabašviliová řekla, že všechny tři země sdílejí mnoho společného. Jednání s prezidentkou Gruzie, s moldavskou prezidentkou Maiou Sanduovou a ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským se účastnil také předseda Evropské rady Charles Michel.

Zurabašviliová dále řekla, že tyto země pojí „společná minulost, společné výzvy pro naši suverenitu a územní celistvost, společné výzvy pro naši bezpečnost a ty destabilizační pokusy, které mohou přijít od vnějších, stejně jako od vnitřních sil.“ Dále pak prohlásila: „Naše reakce je jasná. Je to evropská reakce. Ani dobrodružství, ani rezignace nebo stagnace, ale pokrok, pokrok, vytrvalý pokrok správným směrem – směrem k Evropě, a tomu se říká odolnost.“

Pondělní událost byla výrazným triumfem dvanáct let staré iniciativy Východního partnerství EU, tvrdí dále Politico. Východní partnerství pak prezentuje jako snahu oslovit bývalé sovětské státy, které v průběhu let utrpěly četné nezdary. Politico také tvrdí, že rozhodnutí ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyče „odvrátit se od Východního partnerství, čímž porušil slib daný vlastním občanům, vedlo k majdanské revoluci, ruské invazi na Krym a jeho anexi a k dnes již sedm let trvajícímu vojenskému konfliktu v Donbasu, který zůstává nevyřešen.“ (O Asociační dohodě s EU, kterou Janukovyč v listopadu 2013 odmítl podepsat se v textu nepíše – pozn. redakce.)

Rusko podpořilo zmrazené vojenské konflikty na území všech tří zemí ve snaze zabránit jejich sblížení s EU, píše dále Politico (bez zmínky o členství v NATO – pozn. redakce). Článek připomíná, že běloruský prezident Alexandr Lukašenko v červnu pozastavil působení své země ve Východním partnerství a zdůrazňuje nedávné volební vítězství proevropské strany současné moldavské prezidentky.

Deklaraci všech tří prezidentů si v anglickém jazyce můžete přečíst zde.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.