USA, Jižní Korea a Japonsko potvrdily koordinační linii ve vztahu k Severní Koreji

Koordinace všech tří zemí byla potvrzena navzdory napjatým vztahům mezi Tokiem a Soulem.

Spojené státy, Japonsko a Jižní Korea potvrdily politickou koordinaci vztahů k Severní Koreji, a to navzdory jistým nedávným třenicím mezi oběma asijskými spojenci, Jižní Koreou a Japonskem. Uvedla to náměstkyně ministra zahraničí USA Wendy Shermanová po jednání s diplomaty z Japonska a Jižní Koreje.

Představitelé USA, Jižní Koreje a Japonska jednali v Tokiu i přes problematické vztahy mezi oběma asijskými zeměmi, které jsou následkem stále nevyřešené minulosti, hlavně japonské koloniální okupace Koreje v letech 1910-1945.

Spory mezi oběma zeměmi o dějiny zasáhl v roce 2019 obchod mezi sousedy. Nicméně také ohrozil jejich spolupráci v oblasti bezpečnosti v souvislosti se Severní Koreou a jejími vojenskými programy (jaderný a raketový). Jihokorejský prezident Mun Če-in se rozhodl, že nenavštíví probíhající olympiádu v Tokiu, která bude zahájena v pátek. V plánu měl také první summit s japonským premiérem Jošidem Sugou. Důvodem byly nediplomatické komentáře japonského diplomata v Jižní Koreji, které se dostaly do médií. Nejmenovaný japonský diplomat měl označit Munovy pokusy o zlepšení vztahů s Japonskem za „masturbaci“.

Japonský vicepremiér pro zahraničí Takeo Mori řekl, že pro denuklearizaci Severní Koreje je klíčová třístranná spolupráce se Spojenými státy. Mori řekl, že další kroky Severní Koreje jsou nepředvídatelné.

Severní Korea odmítla diplomatické jednání s novou americkou administrativou Joe Bidena. Jeho předchůdce Donald Trump se severokorejským lídrem Kim Čong-unem jednal na summitech celkem třikrát, což vzbudilo naděje na průlom. Dosáhlo se ale jen malého pokroku. Severní Korea se odmítla vzdát jaderného programu a jen ho zmrazila.

Náměstek ministra zahraniční Jižní Koreje Čoj Čung-kun řekl, že jednání se Severní Koreou o jejím jaderném programu představují „dlouhou hru“, která vyžaduje trpělivost.

Shermanová za USA prohlásila, že USA „jsou připraveny jednat se Severní Koreou a oni to vědí“. Napětí mezi Jižní Koreou a Japonskem nechala americká diplomatka bez komentáře.

Vysocí diplomaté z Japonska a Jižní Koreje zopakovali, že jejich země budou pokračovat v dialogu s cílem vyřešit nedořešené otázky.

Čoj potvrdil, že on, Shermanová a Mori se dohodli na tom, že se budou pravidelně scházet.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.