Britská veřejnost viní z problémů s obchodem v Severním Irsku EU

Nový exkluzivní průzkum veřejného mínění ukazuje, že velký díl Britů vidí odpovědnost na straně EU.

Nový průzkum veřejného mínění ukazuje, že britští voliči z větší míry viní z obchodních problémů se Severním Irskem Evropskou unii. Toto mínění sdílí asi 45 % respondentů. Jen 31 % dotázaných, kteří mají o existujících problémech povědomí, viní naopak Velkou Británii.

Exkluzivní průzkum veřejného mínění, který pro server Politico provedly firmy Redfield a Wilton Strategies, zjistil, že 35 procent dotázaných si je „mírně vědomo“ obchodních problémů se Severním Irskem, zatímco 17 procent si tyto problémy „uvědomuje velmi dobře“. Dvacet pět procent dotázaných uvádí, že si je „poněkud vědomo“ a 23 procent uvedlo, že si problému „není vědomo vůbec“.

Z těch, kteří si jsou problémů vědomi, uvedlo 45 procent dotázaných, že za problémy nese největší odpovědnost Evropská unie. Naproti tomu 31 procent si myslí, že největší díl viny nese vláda Velké Británie.

Velká Británie a Evropská unie vedou spor o uspořádání obchodních vztahů v Severním Irsku. Toto uspořádání vláda Borise Johnsona opakovaně kritizovala a požaduje nové jednání. EU je odmítá s argumentem, že spornou dohodu vyjednala a podepsala právě vláda Borise Johnsona.

Průzkum proběhl 29. července mezi 1500 britskými voliči.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.