Demise Sobotkovy vlády zaujala zahraniční tisk

!Argument přináší souhrn zahraničních ohlasů na českou vládní krizi. Co zatím o dění v Česku psaly agentury, britské, německé nebo ruské noviny?

Reuters informoval podrobně jak o oznámené demisi premiéra, tak i o aktivitách vicepremiéra Andreje Babiše, které jsou podle agentury Reuters hlavní příčinou této vládní krize.

Reuters uvádí Babiše jako druhého nejbohatší muže ČR s tím, že jeho hnutí, ač ve vládě, se stavělo jako anti-establishmentová síla, s čímž dosahuje v průzkumech půl roku před volbami velké úspěchy.

Reuters také připomíná, že Babiš slíbil řídit stát jako firmu, čímž se prý řadí k osobnostem jako americký prezident Trump, či italský magnát Silvio Berlusconi. Reuters uvádí, že pozice ANO je dosti vágní a nelze ji srovnávat s ideologicky jasně zaměřenými stranami jako je polská Právo a spravedlnost.

Dále potom Reuters píše, že Babišův Agrofert je konglomerátem více než 250 firem, od chemického sektoru, po zemědělství a média a že bylo Forbesem oceněno na 3,4 mld. dolarů. Babiš je také největším soukromým zaměstnavatelem – více než 34 000 zaměstnanců. Babiš sám uvedl, že útoky vedené proti němu jsou namířeno k tomu odstranit ho z politiky.  Agentura také uvedla, že Sobotkovou motivací bylo dostat Babiše pryč z vlády před volbami a připomíná, že Sobotka nemá dobré vztahy s prezidentem, zatímco Babiš ano.

O české politické krizi stručně informoval i německý Die Zeit. I zde je logicky opakována hlavní osa sporu mezi premiérem a ministrem financí. Die Zeit zdůrazňuje, že Sobotkův manévr má být krokem k řešení této dlouhodobé politické krize, v němž je ministr financí podezírán z několika podvodů. Die Zeit ovšem ještě uvedl, že Sobotka má v plánu demisi na Hrad donést v průběhu tohoto týdne. Die Zeit uzavírá svůj článek s tím, že Sobotka nevyloučil pokračování současné koalice – ovšem bez Babiše.

Spiegel také popisuje českou vládní krizi, ale cituje i ministra financí. Ten uvedl, že „lidé si budou myslet, že jsme se zbláznili, ale ve skutečnosti se zbláznil jen premiér.“ Spiegel cituje také další Babišovy výroky o tom, že Sobotka je zbabělec a nejhorší premiér.

O vládní krizi také informovaly britské Financial Times. Ty zdůraznily překvapivost Sobotkova kroku i jeho dlouhodobé spory s Babišem. Rovněž citují Babiše, který uvedl, že rozhodnutí nerozumí a že došlo ke zbytečnému odvolání jedné z nejúspěšnějších vlád.

V článku je citován Milan Nic z Německé rady zahraničních vztahů, který uvedl, že Sobotkův tah byl hazard, směřovaný na vyrovnání preferencí s Babišovým hnutím ANO. Je to podle jeho názoru oficiální start volební kampaně. FT také opakují, že demise vlády učiní centrální postavu ze současného prezidenta.

FT Českou republiku představují jako jednu z nejbohatších zemí EU z bývalého komunistického bloku, avšak také jako zemi s velkou politickou nestabilitou – šest vlád za posledních deset let.  William Jackson z Capital Economic uvedl, že Sobotkovo oznámení nebude mít významný dopad na ekonomiku či finanční trhy. Doplnil, že toto oznámení o rezignaci vlády prostě jen přenáší politickou reorganizaci, která se měla stát až po říjnových volbách.

V ruském tisku se situace kolem české vlády a demise premiéra příliš neřešila. Výjimkou jsou například ruské internetové noviny Rosbalt, které přinesly 2. května jenom základní informace přijaté z webu agentury Bloomberg. Titulek ale hlásá, že vláda může podat demisi kvůli “zkorumpované hlavě ministerstva financí“.

Následně se celou krizí zabýval delší autorský text Ivana Preobraženského pod názvem: “Zeman bere vše” ze 3. května. Tento článek předpokládá, že Bohumil Sobotka podá demisi na svém čtvrtečním setkání s prezidentem, čímž nebude mít ČR řádnou vládu nejspíš až do řádných voleb v říjnu 2017. Článek vedle toho píše, že zatím není jasné, jak se situace kolem vlády vyřeší, protože v parlamentě neexistuje shoda. Jak autor píše, zákoutí české politiky mohou být pro ruského čtenáře nepochopitelná také proto, že Rusko si už zvyklo na vládu jednoho lídra a nezná koaliční politiku.

Článek Rosbaltu ale vidí celou situaci jako příležitost pro prezidenta Zemana, jak znova ovládnout politickou scénu prostřednictvím úřednické vlády, a to několik měsíců před prezidentskými volbami v roce 2018. Za příčinu krize kolem vlády článek označil Andreje Babiše a jeho podnikatelské aktivity, neplacení daní a další podezření z korupčního jednání. Autor potom nabízí tři možné scénáře vývoje krize: vznik nové koaliční vlády bez Sobotky a bez Babiše, prezidentovo odmítnutí demise, vypsání voleb na dřívější termín než v říjnu nebo vznik nové úřednické vlády. Každopádně je celá situace listem hodnocena jako nástup politické nestability pro Českou republiku. A Miloš Zeman je chápan jako hlavní aktér.

 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.