Finsko by mělo prosazovat schválení ruské vakcíny Sputnik V

Příhraniční region Jižní Karélie by chtěl otevřít hranice s Ruskem pro všechny naočkované cestovatele.

Regionální vláda Jižní Karélie je toho názoru, že by Finsko mělo prosazovat schválení ruské vakcíny Sputnik V, informovala ruskojazyčná edice zpravodajství finské YLE. Jižní Karélie by chtěla otevřít hranice s Ruskem pro všechny naočkované cestovatele. Sputnik V však nebyl zatím Evropskou lékovou agenturou povolen.

Jukka Kopra, který je předsedou jihokarelského regionu, sdělil, že by si v regionu přáli návrat přeshraničního pohybu s Ruskem na úroveň, která by se co nejvíce blížila té před pandemií.

“Očkovací pas by mohl být skvělým nástrojem. Myslím, že Finsko by mohlo být v této věci velmi aktivní a mohlo by kontaktovat ruskou stranu. Užitečnost „Sputniku“ lze prokázat nejspolehlivějšími a nejlepšími finskými metodami. To by bylo řešení. S Rusy to docela vyřešíme. Pokud ještě nebyla některá data od Rusů obdržena, tak samozřejmě je třeba na ně počkat. Jsem si jist, že nám budou poskytnuty, pokud o ně požádáme,” uvedl dále Kopra.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.