Šojgu: Velké množství zbraní, které zůstaly Tálibánu, jsou hrozbou

Ruský ministr obrany vidí zbraně, ke kterým se Tálibán dostal, jako hrozbu pro Rusko.

Ruský ministr obrany Sergej Šojgu označil v souvislosti se situací v Afghánistánu za jednu z největších hrozeb pro Rusko velké množství zbraní, které v zemi zůstaly, obchod s drogami a situaci s uprchlíky, uvedla Gazeta.ru s odvoláním na agenturu TASS.

„Hlavní hrozbou je, že Tálibánu zůstalo obrovské množství zbraní, obrovské. Jsou to stovky dělostřeleckých sudů, stovky obrněných vozidel. Jsou to letadla a vrtulníky. Více než sto přenosných systémů protivzdušné obrany… Dále jsou to otázky týkající se uprchlíků,“ řekl Šojgu.

Dále Šojgu uvedl, že 93 % světového heroinu se vyrábí v Afghánistánu. Naděje, že by se vstupem NATO dostala  situace pod kontrolu se nenaplnily, protože počet plantáží se stokrát zvýšil. Ruský ministr obrany však vyjádřil naději, že vláda, která v Afghánistánu vznikne, bude brát v úvahu zájmy národnostních menšin.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.