Dobrá příprava nestačila, přiznal řecký premiér o letošních lesních požárech

Letošní požáry v Řecku zdevastovaly rozsáhlé plochy lesů, půdy a domy. Mitsotakis tvrdí, že příprava byla dobrá, ale nestačila…

Řecký premiér Kyriakos Mitsotakis řekl, že i přes dobrou úroveň přípravy na letošní požáry  tato příprava neukázala dostatečnou, informovalinformoval web Deutche Welle.

V parlamentní debatě Mitsotakis uvedl: „Připravili jsme se dobře, ale nebylo to dost k řešení tohoto jevu.“ Podle Mitsotakise bude vláda velmi detailně hodnotit celkovou odpověď na letošní požáry a hledat řešení problémů, které přitom vznikly. Premiér také zdůraznil, že země potřebuje vetší množství hasících letadel a nový úřad, který by se věnoval koordinaci hašení požárů. Obojí by mělo přispět k omezení škod.

Řecko zažilo letos v srpnu nejvyšší teploty od roku 1987. Mistotakis řekl, že během prvních dnů měsíce srpna musely řecké úřady reagovat na celkem 1300 oznámení o požárech.

Každý den hořelo v Řecku kolem 60 požárů, v mnoha případech šlo o úmyslné žhářství.

Mitsotakis rovněž řekl, že stav nouze ukazuje potřebu radikálního posunu v boji proti globálnímu oteplování.

Letošní požáry v Řecku zdevastovaly rozsáhlé plochy lesů, půdy a domy. K nejvíce zasaženým oblastem patřily Ostrov Evia a části Peloponésu.

Vládní balíček ve výši 500 milionů eur by měl pomoci těm nejhůře postiženým. Mitsotakis poděkoval mnohonárodní reakci, do níž bylo zapojeno 23 zemí, včetně Česka a Slovenska.

 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.