ČSÚ: Více než třetina mladých nevyužije v práci svou kvalifikaci

ČSÚ. Český statistický úřad přinesl analýzu v rámci výběrového šetření pracovních sil týkající se situace mladých na trhu práce.

Došlo například k závěru, že mnoho mladých lidí nedokončilo studium. Nejvíce bylo neúspěšných (75 000) se koncentrovalo u bakalářského studia. K důvodům ukončení studia v různých formách patřilo nesplnění studijních povinností i konstatování, že studium bylo příliš náročné. Častěji selhávali muži, než ženy. Minimální roli hrála finanční náročnost studia, zato se projevilo přání „jít pracovat.“

Mladí lidé nejčastěji získali své zaměstnání přes příbuzné či známé, či už kontaktovali svého zaměstnavatele (např. z konání praxe). Mnohem méně časté jsou inzeráty či získání pracovního místa přes úřady práce.

Spokojenost s uplatněním roste s formálním stupněm vzdělávání. Nespokojeni s využitím svých znalostí a dovedností jsou zejména ti, kteří mají jen základní školu, nebo vyučení bez maturity. Naopak u vysokoškoláků se jedná o relativně nízké číslo – jen 13 %.

Vedle stupně vzdělání roli hraje i obor. Nespokojeni se nejvíce koncentrují do techniky, výroby a stavebnictví, druhou velkou kategorii tvoří služby. Z nich uveďme restauratérství a kadeřnické a kosmetické služby, ve kterých je možno nalézt vysoké procento nespokojených.

Nespokojenost s neuplatněním své kvalifikace se ale týká i maturantů. Nespokojenost se opět týká služeb, kde polovina absolventů tvrdí, že svou kvalifikaci téměř vůbec či vůbec nevyužijí. Nespokojeni jsou i absolventi všeobecných gymnázií a lyceí.

I mezi nejvyšší kategorií vzdělání se vyskytuje nespokojenost s využitím kvalifikace. Týká se zejména oborů souvisejících s uměním, opět jsou zde služby a celkově humanitní vědy.

13 % mladých by bylo ochotno se za prací přestěhovat, zejména pokud jde o pohyb v rámci ČR. Jen 28 000 uvedlo, že by bylo ochotno se stěhovat do nějaké země EU.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.