Škody způsobené počasím se v uplynulém desetiletí prodražily

Změna klimatu přináší extrémnější výkyvy počasí a z toho vyplývající velké finanční ztráty.

Hurikán Ida, čtvrtá a doposud nejsilnější bouře hurikánové sezóny v Atlantiku v roce 2021, dorazil k New Yorku, i když jako mnohem slabší tropická bouře. Ida nicméně způsobila rozsáhlé záplavy a vyhlášení stavu nouze v největším městě Spojených států. Současná sezóna zatím přinesla čtyři ze šesti až deseti předpovídaných hurikánů, ale nejaktivnější a nejnebezpečnější období mezi srpnem a říjnem teprve probíhá.

V posledním desetiletí se celosvětové hospodářské ztráty způsobené povětrnostními jevy, jako jsou bouře, záplavy, sucha a požáry, zvýšily. Během prvního desetiletí 21. století byly pouze dva roky, kdy náklady na meteorologické katastrofy přesáhly 200 miliard dolarů (včetně roku 2010). Ve druhém desetiletí se zdá, že tyto 200miliardové roční ztráty se staly běžným jevem, neboť sedm z deseti let byly celosvětové ztráty způsobené povětrnostními událostmi vyšší než 200 miliard dolarů.

Nejnákladnější rok v historii byl zaznamenán v roce 2017 s celkovými ztrátami přes 470 miliard dolarů, včetně ztrát způsobených velkými hurikány Harvey, Maria a Irma. Celkově dosáhly škody způsobené počasím na celém světě v letech 2011-2020 výše přibližně 2,5 bilionu dolarů, což je téměř o 50 % více než v letech 2001-2010.

Poskytovatel pojišťovacích služeb AON v rámci zprávy „Weather, Climate and Catastrophe Insight 2020“ upozorňuje, že v důsledku vlivu změny klimatu se očekává, že „bouře, které se vyvinou, budou potenciálně větší, intenzivnější a budou představovat větší riziko pro zranitelné oblasti na pobřežích a ve vnitrozemí“. (Interaktivní graf globálních ekonomických ztrát je zde).

Globální ekonomické ztráty spojené s katastrofami způsobené počasím (bouře, záplavy, sucha a lesní požáry) za rok 2020 v dolarech. Zemětřesení a tsunami nejsou zahrnuty. Zdroj: Statista.

 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.