Bolsonaro v Brazílii zkouší převrat

Oslavy dne nezávislosti byly ve znamení mobilizace proti demokratickým institucím v zemi.

Brazilský prezident Jair Bolsonaro se snaží využít dne nezávislosti Brazílie, který připadá na úterý 7. září, k mobilizaci svých příznivců, píše Dario Pignotti pro argentinské noviny Pagina 12. Jako zkoušku na převrat kritizoval prezidentovy činy bývalý lídr země Luiz Inacio Lula da Silva. Luka řekl, že Bolsonaro (kterého neoznačil jménem) „místo toho, aby oznamoval řešení pro zemi, vyzývá lidi k činům proti úřadům republiky, proti demokracii, kterou nikdy nerespektoval“.

Prezident Bolsonaro na úterý svolal své příznivce s příslibem, že protestující pak zaútočí na budovu Nejvyššího federálního soudu, který nařídil vyšetřování prezidenta a také jeho okolí.

Lula kritizoval současného prezidenta, který je ve funkci skoro tři roky, i za to, že se málo věnuje svým povinnostem, zato se na plný úvazek věnuje svému převratovému aktivismu. „Není nutné podrobně popisovat růst životních nákladů a nezaměstnanosti, nedostatek investic, pandemii a hlad, který se do Brazílie vrátil,“ tepal bývalý šéf Dělnické strany Bolsonara.

Bolsonaro se v úterý účastnil v rámci oslav dne nezávislosti slavnostního vztyčení vlajky v hlavním městě Brasilia a odpoledne pronesl projev v Sao Paulo.

Politická opozice reagovala na oficiální projevy a výzvy související s dnem nezávislosti a na akce Bolsonarových podporovatelů ve velkých městech mobilizací svých vlastních příznivců.

V souvislosti s tímto děním má stále více lidí v Brazílii obavu, že Bolsonaro by se mohl pokusit o skutečný mocenský převrat. Bolsonaro v poslední době sahá k demonstraci síly stále častěji, v srpnu například poslal tanky a obrněné vozy do centra Brasilie, aby zastrašily poslance, kteří chtěli hlasovat pro zákon v zájmu exekutivy. Jak píše komentátor, tuto událost lze vnímat jako „mikro-převrat“, který by měl varovat politiky i demokratické instituce.

Bolsonarovy válečné hry jsou znamením jeho oslabení v očích voličů i dalších podporovatelů, včetně bankéřů a velkých médií. Pokud se nezlepší pošramocená stagnující ekonomika Brazílie, dá se očekávat, že „žháře (Bolsonara) nakonec sežehnou plameny, které rozdmýchal“.

Aktualizace: V Brazilských městech proběhly na den svátku nezávislosti protesty na podporu současného prezidenta a také protesty jeho odpůrců. Bolsonaro se snaží ukázat sílu a mobilizuje, i když jeho podpora podle průzkumů veřejného mínění klesá a vedle sporu s Nejvyšším federálním soudem, je současný prezident také vyšetřován Senátem. Protesty doprovázela velká bezpečnostní opatření.

Argentinské noviny Pagina 12 si všímají ve svém středeční vydání skutečnosti, že provládní protesty byly početně o dost slabší, než si vláda slibovala. Komentátor vyjádřil obavy, že se v Brazílii schyluje k podobnému scénáři jako byl lednový útok na washingtonský Kapitol, i když k němu v době oslav nezávislosti zatím nedošlo. Cílem útoku by byl ale právě Nejvyšší federální soud. Noviny také citovaly slova Bolsonara, která prohlásil: „Jen Bůh mě dostane z Brazílie.“

Psali jsme:


Ilustrační foto: Autor – Palácio do Planalto from Brasilia – Motociata em Chapecó, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=107073125

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.