Brazilský byznys se vzbouřil proti Bolsonarovi

Ekonomická elita volá po zajištění vakcín, poskytnutí roušek těm nejpotřebnějším, po lepší federální koordinaci pandemie i po zvážení národní nebo regionální strategie uzávěr.

Ekonomové a představitelé brazilského byznysu ostře kritizovali přístup prezidenta Jaira Bolsonara k pandemii. V pondělním otevřeném dopisu publikovaném v brazilských novinách vyzývají k novému přístupu. Dopis podepsali například bývalí guvernéři centrální banky a nejbohatší bankéři, což naznačuje rostoucí odpor brazilských obchodních kruhů vůči prezidentovi, kterého v roce 2018 podpořily.

Aniž by konkrétně jmenoval Bolsonara, dopis kritizuje „nejvyšší vedení země“ za to, že ignoruje vědu, povzbuzuje davy, dělá reklamu nepotvrzeným způsobům léčby a flirtuje s protiočkovacím hnutím. Prezidentův úřad dopis nekomentoval. Bolsonaro však v pondělí zopakoval, že názor nesouhlasící s uzávěrami ekonomiky nezměnil. Podle prezidenta je jejich důsledkem jen to, že chudí ještě více zchudnou. Zdůraznil také, že Brazílie by se měla zaměřit na zničení viru, ne prezidenta.

Brazílie patří k zemím, které jsou pandemií zasaženy nejvíc. Nakazilo se už téměř 12 milionů Brazilců, v souvislosti s nemocí zemřelo více než 294 tisíc lidí. Největší země Jižní Ameriky se dnes potýká s nedostatkem zdravotnického materiálu a její vláda zatím špatně zvládá nákup a distribuci vakcín.

Bolsonaro v uplynulém týdnu jmenoval nového ministra zdravotnictví, již čtvrtého od začátku pandemie, a ohlásil „agresivnější“ fázi boje proti nemoci.

„Jsme na pokraji explozivní fáze pandemie a je zásadní, aby se od nynějška veřejná politika zakládala na datech, solidních informacích a na vědeckých důkazech,“ napsali lídři brazilského byznysu a ekonomové. Dále v dopise také stojí: „Země je unavená nemístnými nápady, bezvýznamnými řečmi a opožděnými nebo chybnými kroky. Brazílie žádá respekt.“

Dopis se tak postavil tvrzení, že vládní politika je postavená na obraně pracovních míst, kterým se prezident bránil uzávěrám. Ekonomická elita země volá po zajištění vakcín, poskytnutí roušek těm nejpotřebnějším, po lepší federální koordinaci pandemie i po zvážení národní nebo regionální strategie uzávěr. Byznysmeni napsali, že „není racionální očekávat ekonomické oživení uprostřed epidemie, která se vymkla kontrole“.

lustrační foto: Autor – Palácio do Planalto – https://www.flickr.com/photos/palaciodoplanalto/40840063133/, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=79193775

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.