Slabá podpora CDU donutila Merkelovou znovu zasáhnout do kampaně

Kancléřka v projevu před Bundestagem mluvila o úspěších své vlády, kritizovala šéfa soc.dem a znovu útočila na možnost vzniku levicové vlády.

Končící spolková kancléřka Angela Merkelová vykreslila v úterý růžový obrázek dosavadních výsledků své vlády. Vedle toho také zaútočila na možnost budoucí levicové administrativy na posledním zasedání německého parlamentu před spolkovými parlamentními volbami. Kancléřka se v projevu snažila podpořit kandidáty svojí strany CDU a zaútočila na šéfa SPD Olafa Scholze.

Merkelová pronesla v Bundestagu neobvykle stranický projev, míní agentura Associated Press ve své zprávě. Kancléřka se v předvolební kampani doposud držela spíše stranou s odůvodněním, že jako odstupující lídr by se měla držet zpátky. V projevu kritizovala sociálního demokrata a vicekancléře Scholzeho za to, že jako vtip uvedl, že očkování lidé jsou „pokusnými králíky“.

Další vstup kancléřky do předvolební kampaně ukazuje na obavy o výsledky CDU, která podle průzkumu sklouzává na druhé místo za německou sociální demokracii Olafa Scholzeho, který je relativně populární.

V souvislosti s tím se stále více objevují obavy některých představitelů konzervativních sil, že SPD a Zelení přivedou do vlády radikálně levicovou stranu DieLinke.

Merkelová zákonodárcům v projevu řekla řekla, že nadcházející hlasování je pro Německo „volbou, která určí trend v nejtěžších dobách“.  Zdůraznila přitom, že voliči si budou vybírat mezi možností takové koalice, nebo německou vládou, kterou povede její nástupce Armin Laschet.

„Jeho vláda bude stát za stabilitou, spolehlivě a umírněně, a to je přesně to, co Německo potřebuje,“ dodala dále.

Spolková kancléřka také vyjmenovala úspěchy své vlády v Německu za poslední čtyři roky: pokrok v oblasti právních předpisů pro boj s klimatickou změnou, pokrok v oblasti digitalizace a infrastruktury, a vývoj vakcíny proti nemoci Covid-19 v Německu.

Odsud se Merkelová odrazila ke kritice Scholzeho, který nedávno řekl, že 50 milionů plně očkovaných Němců bylo „pokusnými králíky pro ty, kteří se doposud drželi stranou“ (tj. nenechali se očkovat).

Merkelová kontrovala: „Nikdo z nás samozřejmě nebyl a není pokusným králíkem, pokud jde o očkování… Nikdo – ani Olaf Scholz, ani já a nikdo jiný.“

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.