Rada EU: Jak se vyznat v žargonu Evropské unie? (2. část)

Pojem „inovace“ slouží mnohdy jako zástěrka pro obchodní zájmy, které požadují veřejné prostředky nebo zmírnění pravidel. Zjistěte si, co se v realitě skrývá za vznosným slovníkem EU.

Dnes navážeme na první část článku organizace Corporate Europe Observatory, která nás zasvětila do tajů Rady EU a podíváme se na žargon Evropské unie.

Zlepšování právní úpravy“: změna názvu deregulační agendy EU, kterou podniky využívají k argumentaci za oslabení pravidel na ochranu spotřebitelů a životního prostředí nebo za bránění novým pravidlům. Zlepšení právní úpravy změnilo způsob tvorby pravidel EU a dalo podnikům větší slovo v tomto procesu. Více zde.

Digitální strategie“: strategie EU pro stanovení regulačního rámce pro poskytovatele digitálních služeb. Tato strategie a navrhované právní předpisy – zákon o digitálních trzích a zákon o digitálních službách – jsou silně lobbovány, a to i ze strany velkých technologických společností. Více zde.

Průmyslová strategie“: nová iniciativa členských států a institucí EU, která má zapojit podniky do politiky v oblasti klimatu a digitálních technologií. Tato spojenectví s průmyslem jim umožní samoregulaci, obhajobu veřejných prostředků a/nebo prosazování falešných řešení klimatické krize. Více zde.

Inovace“: zní to velmi dobře, ale často je to zástěrka pro obchodní zájmy, které požadují veřejné prostředky nebo zmírnění pravidel. Takzvaný „princip inovace“ je průmyslový vynález, jehož cílem je čelit jak principu předběžné opatrnosti, tak principu „znečišťovatel platí“. Více zde.

One in, One out“: zásada, jejímž cílem je zajistit, aby jakákoli nová regulační „zátěž“ byla kompenzována odstraněním rovnocenné „zátěže“ ve stejné oblasti politiky. Tento přístup hrozí odsunutím nových regulací v době, kdy řešení klimatické krize a pandemie COVID-19 vyžaduje přísnější pravidla. Více zde.

Jednotný trh“: ústřední prvek projektu EU, jehož cílem je snížit překážky prodeje zboží a služeb v EU. Existují však vážné obavy, že zaměření na „konkurenceschopnost“ a „odstraňování překážek“ zvýhodňuje velké podniky, které fungují na základě úspor z rozsahu. Existuje také riziko, že trh bude upřednostněn před sociálními a environmentálními zájmy a že bude použit jako nástroj deregulace a předcházení progresivním předpisům. Více zde.

Psali jsme:

 

 

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.