Finská veřejnoprávní televize omezuje svůj obsah na Facebooku kvůli polarizujícímu algoritmu

Sociální síť sází na víření emocí a polarizaci. Omezení se zatím týká anglojazyčného zpravodajství.

Finská veřejnoprávní televize YLE se rozhodla omezit svůj obsah sdílený na sociální síti Facebook. Týká se to jejího zpravodajství v anglickém jazyce (YLE News). Důvodem jsou rostoucí obavy z polarizujícího přístupu americké společnosti k obsahu, který je na její síti sdílen. V poslední době se Facebook ocitl opakovaně pod palbou kritiky díky stále víc polarizující praxi a agresi online. Uživatelé tak budou mít méně příležitostí k tomu, aby mohli obsah anglickojazyčného zpravodajství na síti komentovat.

„Moderování Facebooku zabírá velký díl našeho času, a to pro vás vždy znamená méně času na přípravu obsahu,“ řekl k tomu producent YLE News Egan Richardson. YLE News už omezilo sdílení a u příspěvků vypnulo možnost komentovat.

Podle Richardsona znamená úspěch na Facebooku hru podle algoritmu této sítě, Facebook odměňuje polarizující obsah a generuje velké množství hněvivých komentářů. Jak dodal, YLE News má zájem na „konstruktivním vztahu s veřejností“.

Podle odborníků je tento problém v případě Facebooku zvláště akutní. Paul Reilly, odborník z university v Sheffieldu, sdělil YLE News, že Facebook podporuje určitý typ interakcí: „Myslím, že podporuje okamžitou reakci. Většina lidí, které komentuje, reaguje na věci ve spěchu a emotivně. A velmi často obsah, který se k nim dostane a který komentují je stylizován tak., aby vyprovokoval emotivní reakci. Často je nepřátelská.“

Sociální síť Facebook i nadále řadí obsah pro svoje uživatele podle toho, kde získá největší míru zainteresovanosti. Znamená to, že obsahu, který vyvolává hněv se na Facebooku daří nejlépe. Zdá se také, že společnost s tím nechce nic dělat.

Facebook Files deníku Wall Street Journal nedávno odhalily, jak Facebook umožňuje vysoce postaveným osobnostem obcházet svá pravidla. Dále ukázaly na to, že výzkumníci Facebooku věděli o toxickém účinku Instagramu na duševní zdraví dospívajících dívek, ale společnost se tímto problémem nezabývala.

Na začátku roku 2021 zase britský deník Guardian informoval, že pokyny Facebooku k umírněnosti umožňují uživatelům volat po smrti veřejně známých osobností, včetně novinářů.

Jak článek dále upozorňuje, řada médií dnes přehodnocuje svoje vztahy s firmami, které působí v oblasti sociálních médii s ohledem na to, jak moc toxickými se platformy mohou stát. K podobnému kroku jako YLE News se už rozhodla kanadská veřejnoprávní televize CBC a komentáře na Facebooku vypnula právě v souvislostmi s nenávistnými komentáři.

Když bylo rozhodnutí YLE News poprvé oznámeno, většina reakcí publika byla pozitivní. Někteří však rozhodnutí kritizovali, protože jim lidem nedává možnost se vyjádřit. Jako hlavní problém se ukázalo, že pro dost lidí, především cizinců ve Finsku, představovala tato platforma komunitu, o kterou nyní přišli. Bez komentářů to není komunita, je to jednosměrné.

Dlouholetý čtenář a komentátor Jamie MacDonald souhlasil, ale dodal: „Myslím, že lidé nesnáší, když jsou nějak omezováni, ale raději bych viděl, že se novináři v Yle News dokážou soustředit na zprávy, i když mi občas chybí komentář.“

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.