Jakou budoucnost plánuje Macron pro Francii?

Francouzský prezident Emmanuel Macron v úterý 12. října podrobně představil prioritní odvětví plánu „Francie 2030“, jehož cílem je vychovat šampiony zítřka tváří v tvář čínské a americké konkurenci.

Na úvod svého vystoupení si Macron vzal ponaučení z pandemie, která „nám ukázala, jak jsme zranitelní“. Vyšlo najevo, že „jsme závislí na cizích zemích: musíme proto obnovit podmínky francouzské a evropské výrobní nezávislosti“ – na rozvoj této průmyslové konkurenceschopnosti a budoucích technologií bude ve Francii vyčleněno během pěti let 30 miliard eur.

Macron zmínil také elektromobilitu a investice do obnovitelných zdrojů: Francie bude muset do roku 2030 vyrobit téměř 2 miliony elektromobilů. Stará znečišťující vozidla budou muset být nahrazena elektrickými nebo hybridními modely.

Do obnovitelných zdrojů energie bude investováno více než 500 milionů eur. Prezident zmínil „větrné turbíny na pevnině i na moři a fotovoltaiku“. Uvedl, že „investiční strategie v oblasti obnovitelných zdrojů energie je klíčem k průlomovým inovacím“.

Rozvoj malých jaderných reaktorů

Další důležitou oblastí je energetika, zde chce Macron do roku 2030 investovat jednu miliardu eur do jaderné energetiky a vyvinout „průlomové technologie“, včetně „malých jaderných reaktorů s lepším nakládáním s odpady“.

Inovace v zemědělství

Francie musí podle Macrona vstoupit do „nové éry zdravých a udržitelných a potravin“ a za tímto účelem „investovat do tří revolucí, které budou určitým způsobem pokračováním mechanických a chemických revolucí, které jsme zažili: digitální, robotické a genetické“.

Tyto investice by měly umožnit „dekarbonizaci zemědělské produkce“, „odklon od některých pesticidů“, „zvýšení produktivity“ a rozvoj „odolnější produkce a solidnějších biologických řešení“. Celkem 2 miliardy eur budou investovány do „převratných“ inovací v zemědělství, zejména do robotiky.

Zaspala Francie v dobývání vesmíru?

Macron uvedl, že „v posledních letech se noví hráči (SpaceX) objevili mnohem rychleji, než jsme si mysleli“. Proto je třeba „inovovat nový výzkum vesmíru a vše, co definuje nové podmínky suverenity“.

Zajištění dodávek vzácných materiálů a komponentů

Na závěr Macron zdůraznil, že je třeba zajistit přístup k materiálům. „V této strategii jsme pozadu: Číňané lépe zapracovali princip nedostatku těchto materiálů. Musíme být schopni zajistit dodávky plastů a kovů a zároveň zlepšit oběhové hospodářství, abychom snížili naši závislost.“

„Musíme také zajistit dodávky součástek,“ vyzval francouzský prezident s odkazem na nedostatek polovodičů, který sužuje mnoho průmyslových odvětví.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.