Normandský summit o Ukrajině nebude, panují neshody o obsahu jednání

Namísto jednání lídrů Francie, Německa, Ukrajiny a Ruska mají jednat ministři zahraničí s nejasným výsledkem.

Summit lídrů tzv. normandské čtyřky (Francie, Německo, Ukrajina a Rusko) se nepodařilo podle informací ruských novin Kommersant domluvit. Noviny uvádějí, že podle ruského mínění dohody, kterých bylo dostiženo před dvěma lety na jednání čtyřky v Paříži, nebyly splněny. Moskva odmítá jednat jen kvůli tomu, aby se jednalo.  Rozhodlo se proto, že se prozatím bude jednat na úrovni ministrů zahraničí, kteří mají namísto lídrů zemí uskutečnit rozhovory, jenž nepovedou ke konkrétním výsledkům.

K jednání lídrů čtyřky ve formátu videokonference došlo 11. října, kdy se spojili nejprve prezidenti Francie a Ukrajiny a německá kancléřka. Následně pak Emmanuel Macron a Angela Merkelová hovořili společně s ruským prezidentem. Hlavním tématem byl summit lídrů, který by odcházející německá kancléřka chtěla uspořádat v Berlíně.

Z tiskových zpráv administrativy prezidenta Ukrajiny a Kremlu následně vyplynuly odlišné výklady jednání – Kyjev hovořil o přípravě summitu, ale Kreml nikoliv.

Podle informací novin Kommersant celý vyjednávací proces stojí. Neexistuje totiž shoda na tom, jaké výsledky by summit měl přinést, což je zásadní krok přípravy celého jednání. V daný moment panují značné neshody ne tak k bodům jednání, ale spíše k celým formulacím. Například francouzsko-německý návrh hovoří o tom, že dohody z Paříže z roku 2019 se musejí bez odkladu splnit, ruská strana trvá na formulaci o dosavadním nesplnění těchto dohod z Paříže. Pro Moskvu je to důležité, aby poukázala na to, že za neplnění dohod nese odpovědnost Kyjev.

Ruská strana tak dala při jednání s Francií a Německem najevo, že by jednání mělo dále pokračovat na úrovni ministrů zahraničí, které by se zřejmě mělo konat během dvou týdnů. Má jít  o alternativu summitu normandské čtyřky v dané situaci. Kommerstant ale píše skepticky o tom, že by rozhovory šéfdiplomatů přinesly nějaké výsledky vzhledem k celé řadě neshod.

V Moskvě byla přitom na návštěvě 12. října náměstkyně ministra zahraničí Victoria Nulandová, která zde jednala s náměstkem ministra zahraničí Sergejem Rjabkovem, poradcem Putina pro zahraniční věci Jurijem Ušakovem a hlavním diplomatem pro Donbas a postsovětský prostor Dmitrijem Kozakem. Hlavním tématem byl konflikt na východě Ukrajiny. Zatím není jasné, zda Nulandová a Kozak budou o Donbasu jednat na stálé úrovni jako tomu bylo v době, kdy byl kurátorem otázky Vladislav Surkov. Podle informací z kremelských zdrojů „porovnali postoje a potvrdili, že diskuse o příčinách a stranách konfliktu byly neproduktivní a skončily podpisem Minských dohod.“ Kyjev má alespoň prozatím jiný názor.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.