Jazzové okénko Jana Schneidera: De sålde sina hemman, La Flor Der Barrio a Cubano Chant

Jako každou neděli na !Argumentu je zde jazzový seriál Jana Schneidera a dnes nabízí tři nové kompozice De sålde sina hemman, La Flor Der Barrio a Cubano Chant.
V roce 1964 nahrál Art Farmer album improvizací na téma švédských lidových melodií. Jednou z nich je De sålde sina hemman (They Sold Their Homestead). Tón Arta Farmera na trubku resp. flugelhornu patří k tomu nejkultivovanějšímu, co je v jazzu možno slyšet. Jeho stejně kvalitními spoluhráči jsou kytarista Jim Hall, basista Steve Swalow a Pete „LaRoca“ Sims, hrající v té době ještě na bicí (pak se úspěšně věnoval právnické kariéře, ale stejně se po mnoha letech k těm bubnům vrátil, protože právníků je plná Amerika, ale takto skvělých bubeníků nebylo nikdy moc).

Skladba Johna Zorna La Flor Der Barrio patří k dalším půvabným jemnostem tohoto freejazzového muzikanta. Zpívají Sofia Rei a Mike Patton, krásnou kytaru hraje Marc Ribot, velejemný klavír John Medeski zní souladně s vibrafonem Kenny Wollesena, celé to podbarvuje kontrabas Trevora Dunna, štětečky Joe Barona a perkuse Cyro Baptisty.

11. října uplynulo 102 let od narození (a 16. října 31 let od úmrtí) famózního bubeníka Arta Blakeyho. Zde je jeho partička, jak hraje Cubano Chant, skladbu pianisty Ray Bryanta, který zde předvedl naprosto ukázkové, invenční avšak nepřeplácané, a současně i vtipné sólo. Na kontrabas hraje Oskar Pettiford, a pak už jsou tam jen samí bubeníci – kromě Arta minule vzpomínaný Papa Jo Jones, Specs Wright, Candido Camero a Sabu Martinez.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.