Omezování svobody tisku v Číně pokračuje

Čína dále zpřísňuje již tak přísná pravidla pro tisk v zemi. Vedení státu a strany chce, aby novinářský obsah šířili pouze ti poskytovatelé, kteří jsou financováni ze státních peněz.

Čínské státní a stranické vedení dále omezuje svobodu tisku v zemi: v budoucnu budou smět šířit novinářský obsah pouze státem vlastněné společnosti.

Čínské státní a stranické vedení vydalo podobná pravidla již v letech 2005 a 2017. Ty se však týkaly hlavně tradičních vydavatelství a v posledních letech ještě existoval určitý prostor pro online média. Například soukromé čínské internetové portály dosud mohly zveřejňovat pestrá témata ze zahraničí a soukromí poskytovatelé streamingu mohli vysílat alespoň některé kulturní akce.

Dokument (pdf, odkaz v čínštině), známý jako „Negativní seznam pro přístup na trh“ (Negative Market Access List), který je vydáván každoročně nejméně od roku 2018, obsahuje seznam více než 100 průmyslových oblastí, v nichž je přístup na trh omezen. Jedná se o dvě široké kategorie: „zakázané“, tedy oblasti, v nichž je účastníkům trhu zakázána, a „povolené“, tedy oblasti, v nichž musí účastníci trhu před udělením přístupu požádat o státní souhlas.

Letos se do kategorie „zakázané“ nově zařadilo něco, co státní plánování nazývá „nezákonné podnikání související se zpravodajskými médii“. Pravidla stanoví, že soukromý kapitál bude mít zakázáno vykonávat řadu činností, např. „shromažďování, editace, vysílání a distribuce zpráv“, provozování stránek a účtů zpravodajských organizací na sociálních sítích a živého vysílání všeho, co může ovlivnit veřejné mínění.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.