Francie je zklamaná z jednání s Británií ohledně rybolovu

Francie a Británie stále nevyřešily vzájemný spor o povolení rybolovu, který vznikl po odchodu Británie z EU.

Francie je zklamána z průběhu jednání s Velkou Británií, která se týkají postbrexitového uspořádání rybolovných práv. Kritika Francouzské asociace pro rybolov zazněla krátce před pondělním pokračováním jednání o rybolovných licencích.

Spor o rybolov je důsledkem ochodu Británie z EU a týká se vydávání licencí k rybolovu v britských teritoriálních vodách (6 – 12 námořních mil od britských břehů, dále u pobřeží ostrova Jersey a tzv. britských korunních závislých území v Lamanšském průlivu).

Výsledkem předchozích jednání bylo povolení k rybolovu v britských teritoriálních vodách pro pouhou hrstku francouzských rybářů. V pondělí se očekávalo jednání technického typu, jak řekl předseda Regionálního výboru pro mořský rybolov Olivier Lepretre.

Francii rozčílilo odmítnutí Londýna udělit francouzským rybářským lodím plný počet licencí. Velká Británie totiž minulý měsíc prohlásila, že je otevřena dalším diskusím o licencích, nyní je však odmítla s tvrzením, že nebyly předloženy požadované důkazy o předchozím působení rybářských lodí v britských vodách.

Psali jsme:

 

 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.