Mezi Francií a Británií to vře kvůli rybolovu

Británie vysílá do Lamanšského průlivu dvě hlídkovací lodě. Francie hrozí blokádou ostrova Jersey.

Velká Británie a Francie se v posledních týdnech dostávají do ostřejšího konfliktu kvůli rybolovu. Británie nyní vyslala dvě hlídkové lodě do oblasti Lamanšského kanálu poté, co Francie naznačila, že by mohla odpojit dodávky energie na ostrov Jersey v Lamanšském kanálu v případě, že jejím rybářům nebude umožněn plný přístup do britských vod v souladu s post-brexitovými obchodními dohodami.

Britský premiér Boris Johnson už přislíbil obyvatelům ostrova Jersey plnou podporu vlády a diskutoval možnost blokády s francouzskou stranou. Johnson také zdůraznil nutnost deeskalace napětí v oblasti.

Spory kolem práva rybolovu mezi Franci9 a Británií pokračují už několik týdnů, britská strana neumožňuje francouzským rybářům operovat v britských vodách díky složité proceduře získání povolení. V dubnu francouzští pracovníci z rybolovných lodí, rozzlobení zpožděním povolení k rybolovu v britských vodách, zablokovali kamion s rybami ze Spojeného království prostřednictvím hořících zátarasů při příjezdu do Boulogne-sur-Mer, největšího evropského střediska pro zpracování mořských plodů.

Francie v úterý varovala Británii před tím, že zváží odpověď na současnou situaci: například by se mohlo jednat o omezení dodávek elektrické energie z Francie na ostrov Jersey, který leží v Lamanšském průlivu. Tato hrozba je posledním vzplanutím sporu kvůli rybolovným právům mezi oběma zeměmi.

Ministryně pro oblast francouzských moří Annick Girardinová před tím sdělila médiím své znechucení z toho, že ostrov Jersey vydal celkem 41 povolení, která obsahují jednostranně uložené podmínky pro francouzské rybáře, včetně doby, kterou se smějí zdržovat v britských vodách. Girardinová pak zdůraznila, že v brexitové dohodě s Velkou Británií jsou uvedena odvetná opatření, která Francie nebude váhat použít. V této souvislosti ministryně připomněla ostrov Jersey.

Jersey patří britské koruně. Na ostrově žije kolem 108 tisíc obyvatel a dováží celkem 95 % elektrické energie z Francie. Vedle toho využívá jako náhradní zdroje energie dieselové generátory a plynové turbíny. Skalnatý ostrov leží 23 kilometrů od severofrancouzského pobřeží Lamanšského průlivu a 140 km jižně od britských břehů.

Představitelé ostrova tvrdí, že povolení, která byla vydána a vadí Francii a EU, jsou v souladu s brexitovou dohodou mezi Británií a EU. Ministr pro vnější vztahy ostrova Jersey Ian Gorst řekl: „Vstupujeme do nové éry a chvíli potrvá, než se všichni přizpůsobí. Jersey soustavně prokazuje své odhodlání najít hladký přechod k novému režimu.“

 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.