Macron obvinil australského premiéra ze lži ohledně zrušení nákupu ponorek

Obnova důvěry mezi Francií a Austrálií bude po ponorkové kauze vyžadovat větší úsilí.

Francouzský prezident Emmanuel Macron prohlásil, že mu australský premiér Scott Morrison lhal ohledně zrušené zakázky na nákup francouzských ponorek. Naznačil tak, že k obnově vzájemné důvěry mezi oběma zeměmi bude zapotřebí vynaložit větší úsilí.

Prezident Francie se s australským premiérem sešel poprvé od zrušení mnohamiliardové zakázky na pozadí víkendového summitu skupiny G20 v Itálii. Austrálie zakázku zrušila v souvislosti s překvapivým uzavřením nové aliance AUKUS. Celá kauza poškodila vzájemné vztahy obou zemí.

Na otázku o okolnostech zrušení této dohody řekl Macron novinářům, že „ví“, nikoliv „si myslí“, že mu australský premiér o zrušení zakázky lhal. Morrison později novinářům takový výklad vývoje popřel a tvrdil, že nelhal, neboť francouzskému prezidentovi vysvětlil, že konvenční typ ponorek už potřebám Austrálie nevyhovuje. Morrison také dodal, že obnovování vzájemných vztahů Francie a Austrálie už začalo.

Australský vicepremiér Barnaby Joyce pak na Francii apeloval, aby se na celou kauzu podívala z jiné perspektivy: „Neukradli jsme ostrov, neponičili jsme Eiffelovu věž. Byla to smlouva.“ Podle Joyceho mají smlouvy své podmínky a jednou z nich je, že je možné se z nich vyvázat.

Americký prezident Joe Biden v pátek (29. října) přiznal, že jednání o novém paktu v Tichomoří bylo neobratné. Biden prý měl za to, že Francie byla informována předem.

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.