Guvernér indonéské Jakarty odsouzen za rouhačství proti islámu

AP. Indonéský soud odsoudil guvernéra hlavního města země Jakarty ke dvěma letům vězení za rouhání vůči islámu. Guvernér Jakarty Basuki “Ahok” Tjahaja Purnama patří ke křesťanské  a zároveň čínské menšině v zemi, která je početně největší muslimskou zemí na světě. Soud rozhodl o Ahokově vině a už bývalý guvernér byl převezen do místní věznice.

Záhy poté se objevily v médiích informace o tom, že Ahok byl ve věznici dobře přijat a hodlá se proti rozsudku odvolat. Důvodem pro obžalobu bylo, že Ahok, který je v Jakartě populární, v září minulého roku na videu řekl, že zákaz volit nemuslimského politika obsažený v Koránu je podvod.

V posledních šesti měsících v Jakartě došlo ale k masivním demonstracím proti guvernérovi, což ukazuje podle AP na nárůst vlivu náboženského konzervativismu v zemi, která se doposud mohla chlubit umírněnou formou islámu, tolerancí a diverzitou. V úterý například musela indonéská vláda zakázat jednu z muslimských organizací hlásající konzervativní islám Hizbut Tahrir.

Případ rouhačství byl také rozhodujícím prvkem v Ahokově porážce ve volbách minulý měsíc. Konzervativní muslimské skupiny tvrdě oponovaly nemuslimskému politikovi na postu guvernéra Jakarty.

Vynesený rozsudek byl přivítán nejenom v soudním sále, ale také druhou největší muslimskou organizací v zemi Muhammmadiyah, píše agentura AP dále. Naopak podporovatelé Ahoka rozsudek odsoudili jako “vítězství netolerance a korupce”.

Výška trestu překvapila, protože prokuratura navrhovala původně 2 roky podmínečně. Podle indonéského práva je možné za rouhání dostat až pět let vězení. Soud, který vynesl úterní rozsudek, odmítl, že by byl politicky motivován s tím, že se jednalo o čistě kriminální záležitost.

Křesťanský guvernér Ahok byl velmi populární mezi jakartskými středními třídami pro svou politiku proti korupci a pro snahy o to zlepšit město a život v něm. Na druhou stranu se Ahok ale odcizil dalším slupinám  díky svojí výřečnosti a demolicím jakartských slumů, které byly domovem těch nejchudších.

 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.