Írán pořádá po incidentu s USA rozsáhlé vojenské cvičení

Cvičení, které se koná krátce po vojenském incidentu s USA, má posílit schopnosti země „monitorovat nepřítele a jeho pohyb“.

Írán zahájil rozsáhlé vojenské cvičení, které je odpovědí na vojenský incident mezi USA a Íránem, k němuž došlo v Ománském moři před několika dny, informuje Al-Džazíra. Incident se týkal vietnamského tankeru s íránskou ropou. Podle Íránu se USA pokusily o zajetí lodě a jejího nákladu. Loď je nyní v rukou Teheránu a Vietnam začal vyjednávat o návratu tankeru. USA íránský výklad událostí odmítly – situaci jen monitorovaly, o zajetí lodě neměly zájem, ani se o ně nepokusily.

Vojenské cvičení začalo v neděli a mělo by zahrnovat vojáky, námořní lodě, letadla s a bez posádky, rakety a radarové systémy s obrannou i útočnou schopností. Podle oficiálních informací se má konat ve vzduchu, na moři i na pevnině v oblasti asi jednoho milionu km2 (v Hormuzském průlivu, Ománském moři a v severních oblastech Indického oceánu, na pevnině v jihovýchodních provinciích Sístán, Baločistán, Hormozgán, Makran) a má trvat několik dnů.

Írán hodlá podle oficiálního prohlášení posílit svoji schopnost „monitorovat nepřítele a jeho pohyb“.

Minulou středu Írán informoval, že rozhovory se světovými velmocemi ve Vídni ohledně jaderné dohody a její obnovy budou pokračovat od 29. listopadu. K přerušení jednání došlo v červnu v souvislosti se zvolením nového íránského prezidenta Ebrahíma Raísího. Dosažení dohody by pomohlo odstranit americké ekonomické sankce proti Teheránu.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.