Problém se Severním Irskem se komplikuje. V EU se mluví o tvrdé reakci

Některé členské země chtějí tvrdá odvetná opatření v případě, že Londýn přestane plnit dohody o obchodním režimu na hranici se Severním Irskem.

Členské země EU vyzvaly k „pevné“ reakci v případě, že Velká Británie jednostranně pozastaví pobrexitová obchodní pravidla v Severním Irsku. Také varovaly, že ostatní obchodní partneři budou pozorně sledovat, jak bude Brusel na takové porušení reagovat, píše Politico.

Velvyslanci při EU na středeční schůzce nediskutovali konkrétní kroky, které by měl blok podniknout v případě, že Londýn opravdu uskuteční svoje hrozby a spustí článek 16 protokolu o Severním Irsku. Vedlo by to k zastavení kontroly zboží, které do Severního Irska směřuje z dalších částí Velké Británie.

Velvyslanci se na Evropskou komisi obrátili s tím, aby připravila návrhy odvetných opatření, která by byla robustní, přiměřená a právně podložená.

Eurokomisař Maroš Šefčovič, který za brexit v EU odpovídá, uvedl, že jeho útvary už odvetná opatření připravují. Šefčovič ale také volal po zachování klidu a vyhnutí se mluvení o hrozbách. To by mohlo zhoršit už tak vážnou situaci.

Nicméně některé země EU zdůraznily, že EU musí zaujmout vůči Londýnu tvrdý postoj, pokud dojde k pozastavení kontrol zboží mezi Severním Irskem a Velkou Británií. Reakci EU na tyto kroky podle nich také sledují další obchodní partneři. Jeden z diplomatů uvedl, že bude nutné skutečně tvrdě udeřit, jelikož se jedná  „o ohrožení naší důvěryhodnosti“.

Mezi země, které nyní hovoří o nutnosti tvrdého postoje patří například Belgie, Nizozemsko a Irsko.

Britský ministr pro brexit David Frost pak EU varoval před „masivní a disproporční odvetou“.

Šefčovič také velvyslancům řekl, že nedávné rozhovory s britskou vládou o řešení napětí v oblasti obchodu v Severním Irsku byly „značným zklamáním“. Jednání má pokračovat v pátek k Londýně, kdy má Šefčovič jednat s Frostem.

Británie trvá na novém projednání protokolu o Severním Irsku, které by zahrnovalo požadavky jako je ukončení dohledu Soudního dvora EU, pokud jde o komunitární právo v Severním Irsku. EU takové žádosti odmítla jako nepřijatelné a navrhla Británii jiný kompromis, na který ale Londýn nereagoval.

Hlavním problémem je, že Spojené království usiluje o to, aby pevninská Velká Británie a Severní Irsko byly považovány za jednu identitu. To by také odůvodnilo pozastavení kontrol obchodu. EU to odmítla. Londýn v rámci dohody o  vystoupení z Unie souhlasil s tím, že Severní Irsko zůstává součástí vnitřního trhu EU, který vyžaduje určité celní kontroly a kontroly bezpečnosti potravin u výrobků pocházejících z Británie.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.