Proč už nevěříme vědě?

Jak můžeme jako občané, zahlceni přemírou informací, rozlišit fakta od fikce? Na to se snaží odpovědět filmový dokument Deutsche Welle.

Azbest, změna klimatu, 5G, koronavirus – veřejnost se ocitla v boji o pravdu. Věda je manipulována a podkopávána, aby ovlivnila veřejné mínění a vyvolala pochybnosti. Jaké mechanismy za tím vším stojí?

Ještě nikdy se vědecké poznatky nezdály tak rozsáhlé, podrobné a široce sdílené. Přesto se zdá, že jsou stále více zpochybňovány. Už nepřekvapuje, že soukromé korporace zavádějí strategie, které mají zmást veřejnou debatu a paralyzovat politické rozhodování.

Proč trvalo celá desetiletí, než byl tabák klasifikován jako škodlivý? Proč lidé stále popírají podíl člověka na změně klimatu?

Tato i jiná témata zkoumá dokument s názvem „Fact vs. fake – why don’t we trust science any more?“, který můžete zhlédnout na YouTube zde (lze nastavit automatické anglické titulky).

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.