Barbados dal vale královně. Země je republikou

Karibský ostrov se po dvacetiletých snahách rozloučil s dalším residuem koloniální minulosti. V čele země stojí prezidentka.

Karibský ostrov Barbados vypověděl přísahu věrnosti britské panovnici Alžbětě II.  a stal se republikou. Země se tak rozloučila s posledním pozůstatkem koloniální éry.

Ceremoniálu se vedle místních politiků a hodnostářů zúčastnil také následník britského trůnu princ Charles. Velkolepou oslavu nezávislosti zakončenou půlnočním ohňostrojem mohli všichni občané ostrova sledovat na veřejných obrazovkách i v televizním přenosu.

Snahy karibského ostrova stát se republikou začaly před dvěma desítkami let a vyvrcholily v říjnu letošního roku, kdy místní parlament zvolil dvěma třetinami hlasů prvního prezidenta země.

Generální guvernérka Barbadosu Sandra Masonová složila prezidentskou přísahu v úterý před úsvitem, v den, kdy si ostrov připomínal 55 let nezávislosti na Velké Británii.

Dvaasedmdesátiletá Masonová je právničkou a soudkyní, v minulosti také působila jako diplomatka. Nyní bude současné premiérce ostrova Mie Mottleyové pomáhat vést bohatý karibský ostrov s více než 300 tisíci obyvateli, který je závislý na cestovním ruchu, výrobě a financích.

Ostrov nepotřeboval povolení Velké Británie, aby se mohl stát republikou, přestože i nadále zůstává členem Britského společenství. Nezávislost vyhlásil v listopadu 1966, tři století poté, co sem přišli angličtí kolonisté a ostrov proměnili v bohatou cukrovou kolonii stojící na práci statisíců afrických otroků.

Země se v posledních dekádách snažila distancovat se od své koloniální minulosti, k čemuž směřovala celá řada kroků – včetně například referenda o zavedení republikánského zřízení anebo odstranění sochy britského viceadmirála Horatia Nelsona na centrálním náměstí hlavního města Bridgetownu.

Vlajka, erb a státní hymna Barbadosu zůstanou stejné, ke změnám ale dojde. Například se přestanou používat pojmy „koruna“ a „královský“. Zdejší Královská barbadoská policie se přejmenuje na Policejní službu Barbadosu a „korunní země“ se stanou „státními pozemky“.

Barbados vítá začátek nové éry, ve které se každý občan Barbadosu může stát hlavou státu, napsaly mimo jiné zdejší noviny.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.